Hanna (25) valgte å feire jul i Lofoten

Skrevet av Trine Sivertsen
31.12.2019 17:00 - OPPDATERT 01.01.2020 09:02

Hanna Hoffart er elev ved Lofoten Folkehøgskole. Framfor å dra hjem til Oslo for å feire jul, tilbragte hun den i Henningsvær.

I løpet av det første semesteret ved folkehøgskolen har hun opplevd å seile med klassisk nordlandsbåt, prøvd ut kajakk, ulike overnattings- og gåturer, og i løpet av mørketida har det vært en del valgfag hvor hun har kunnet bryne seg på å lage egen kniv og prøve analogt foto. Hun har også strikket flittig. 

− Det er deilig å bo i Lofoten. Det er kult å se årstidene skifte på en helt annen måte enn i byen. At vær og vind har så sykt mye mer å si enn man er vant til. Det juletreet som står ute på brygga ved moloen i Henningsvær står fortsatt, det er helt sjukt! Jeg kommer aldri til å synes at det blåser i Oslo lenger, ler hun.

25-åringen er opprinnelig fra Oslo hvor hun de siste årene har jobbet på kafé, men dragningen mot naturen gjorde at hun ville snu retning mot nord.

− Jeg hadde en venninne som gikk her for tre år siden, og var på besøk i Lofoten for et par år siden. Da var vi innom Trevarefabrikken på konsert med Anna Kajander, og jeg tenkte at en gang ville jeg jobbe der. Jeg ville ha et år hvor jeg var litt nærmere naturen og kunne være mer ute, forteller hun.

Derfor kom hun opp til Lofoten allerede i mai og har i hele sommer jobbet i kaféen på Trevarefabrikken i Henningsvær. Da visste hun allerede at hun skulle gå på folkehøgskolen, men hun ville etablere seg og oppleve litt før skoleåret startet.

− Det er veldig bra folk her. Det er en mindre stressa befolkning. Det er hyggelig at alle hilser på gata, også virker det som om folk her oppe verdsetter fritid mye mer enn i Oslo. Her blir all fritiden, hele uka, brukt på det man vil gjøre. Folk velger å bo her for å drive med sine aktiviteter. Det er et veldig fellesskap i det, synes hun.

Når de fleste velger å reise hjem til jul, bestemte Hanna seg for å tilbringe jula i Henningsvær, og hun forteller om en særdeles positiv opplevelse av å oppleve Lofoten gjennom årstidene.

− Det er fint at det er en sånn kontrast på tempoet på sommeren og vinteren, i hvert fall her i Henningsvær, med all turismen. Man setter ekstra pris på at det er stille. Mørketida har også gått overraskende bra! Det er jo mørkt til og fra jobb i Oslo også, så det har ikke så mye å si, men mørketidslyset er utrolig fint, sier hun.

Valget om å bli i Lofoten til jul er hun svært fornøyd med, og ikke minst har hun for første gang på veldig lenge en lang ferie å nyte.

− Det er nok fem år siden jeg har hatt en så lang ferie, det er deilig. Når man jobber i kafé tjener man ikke godt nok til å ta en så lang ferie når man skal betale husleie i Oslo. 

Hun fikk låne en leilighet av noen venninner, og tilbragte julaften på seilskuta Lun II, hvor de var 9 til middag og femten til dessert, en blanding av lokale innbyggere og tilreisende på ferie. I romjula har hun også hatt besøk av kjæresten fra Oslo i romjula. 

− Det var skikkelig hyggelig på skuta. Jeg fiska fisk til julemiddagen, i robåt rett utenfor Henningsvær! Han jeg dro ut med hadde brukket ribbeinet, så jeg måtte ro. Vi drev ganske langt ut, og det var tungt å ro tilbake. Jeg vet ikke om jeg faktisk har fått fisk før, det var ganske gøy, forteller hun ivrig og viser stolt fram bilder av julemiddagen.

− Vi hadde restelag på båten både 1. og 2. juledag, det var laget så mye mat at selv etter ti til lunch den ene dagen og fem den andre dagen hadde vi så utrolig masse mat igjen!

2020 ser Hanna veldig fram til. Og det er ikke usannsynlig at hun har funnet seg til rette her i nord. Tanken på å flytte tilbake sørover er fjern.

− På nyåret gleder jeg meg til å padle mer i kajakk og til Lofotfisket! Jeg gleder meg også til det begynner å bli vår. Vi skal også på hvalsafari og på hundekjøring. Jeg hadde planer om å bli i et år, men allerede når jeg først kom opp skjønte jeg at det blir lenger. Jeg har heldigvis en utrolig fin kjæreste som synes det er fint å komme på besøk, smiler hun.