Einar Wahl elsker å drive puben. Foto: Johan Tangen

Har ingen planer om å gi seg på puben

Skrevet av Johan Tangen
29.12.2019 17:00 - OPPDATERT 30.12.2019 11:02

10 år som ansatt på Thon i Svolvær. Men Einar André Wahl har ingen planer om å gi seg enda.

– Det er flere som har spurt meg, siden jeg har rundet 50, om jeg ikke er lei av å drive pub og folk som blir skjenket litt full. Men jeg elsker å jobbe i puben. Den dagen jeg ikke gjør det, skal jeg slutte.

I 2009 ble Einar André Wahl (53) ansatt på teknisk avdeling på Thon i Solvær. Etterhvert tok han over Styrhuset pub som pubvert, som er i forbindelse med Thon. Der er han enda og viser ingen tegn til å ville gi seg med det. I tillegg til drift av puben er han også på teknisk avdeling, som blir nesten som en vaktmesterstilling.

– Vi er to på teknisk avdeling. Det handler rett og slett om vedlikehold av Thon og generelt kvartalet vi har rundt oss. Puben tar en god del tid. Spesielt i de tidene som er nå, når det er julebord. Da er det voldsomt med trafikk.

Einars jobb er å styre puben. Han har 8-10 ansatte, noen i fulltidsstilling og noen i litt mindre stillinger. Det er hans oppgave å få det til å gå rundt og skape et lite overskudd av det, noe han gjør med god margin.

– Puben går så det griner. Så jeg må holde litt i tøylene. For folk skal trives her. Det er viktig for meg å skape et miljø her der alle de ansatte klarer å følge opp det jeg ønsker. Vi er en veldig god gjeng her. Selv om det er jeg som er pubvert, er vi stort sett på lik linje.

OPPKALTE BARNA SINE ETTER FOTBALLSPILLERE
Einar vokste opp med fire søsken. Alle er glad i fotball. Det ble selvfølgelig Einar også, men i motsetning til mange andre søskenflokker er det ingen som holder med samme lag. Selv holder Einar med Manchester United, mens resten holder med Liverpool, Arsenal, Tottenham og Leeds.

– Jeg kan egentlig ikke svare på hvorfor det ble United. Jeg har sett et bilde av meg fra 1974, hvor jeg har på meg United-drakt. Men jeg klarer ikke å huske hvordan det ble sånn. Jeg er ikke medgangssupporter, for vi var ikke noe spesielt bra lag på den tiden.

Interessen utviklet seg etterhvert til å bli kjærlighet. Du trenger ikke å følge veldig mye med på engelsk fotball for å ha fått med deg at Manchester United ble et ganske stort og suksessfylt med årene. Samtidig som Einar sin kjærlighet for laget vokste begynte de også å bli gode. Da Einar fikk en sønn i 1992 valgte han å kalle han opp etter favorittspilleren sin.

– Han er oppkalt etter Ryan Giggs. Jeg fikk veldig sansen for han det året han slo gjennom som unggutt. Han var så hurtig og målrettet og visste hvor målet sto. Jeg likte han fra første stunden. Så det måtte bli han. I og med at sønnen min, Ryan, er født i 92 har han bare opplevd oppturer frem til de siste årene, forteller Einar og sikter til at United ikke er like gode nå som de var fra 90-tallet og frem til starten av dette tiåret.

I moderne tid er det litt lenger tid mellom oppturene for United. En av oppturene har vært en keeper som heter David De Gea. I perioder har han vært som en levende vegg. Og da Einar for 18 måneder siden ble far for fjerde gang falt navnevalget på David.

Einar viser frem et bilde av sønnen Ryan som han har fått signert av alle spillerne i 1997 og bilde av seg selv sammen med tidligere manager Alex Ferguson.Foto: Johan Tangen

PERFEKT KOMBINASJON
Einars interesse og kjærlighet for fotball og jobben hans som pubvert kan nesten ikke passe bedre sammen. For hva er det den stereotypiske fotballsupporteren liker best å drikke mens den ser på fotball? Jo, øl. Derfor pleier Einar å invitere alle fotballsupportere til puben for å se kamp i helgene.

– Jeg viser det som er aktuelt for de som ønsker. Det går for det meste i Manchester City, United, Liverpool, Arsenal, Tottenham og Chelsea. Det er de som er interessante. Men i utgangspunktet er mest United-supportere her. Ikke fordi det er en United-pub, men fordi vi har klart å holde det gående og møte opp her. Jeg ønsker jo et miljø her hvor alle kan komme og se. Det er jo litt gøy å ha diskusjoner med andre supportere. Nå har vi kjøpt opp flere kanaler og har rettigheter til å sende litt andre typer sport og fotball fra flere land, så får vi se. Vi viser de kampene det er interesse for.

Tidligere i desember hadde puben besøk av ingen ringere enn selveste Peter Boyle. Det ringer sikkert ikke noen bjelle for de fleste. Men det er forsangeren til United-supporterne i England. Han reiser mye rundt i verden på oppdrag for å lage liv på de forskjellige fotball-pubene. Bare søk han opp og se på de forskjellige videoene som ligger ute av Peter Boyle som lager liv.

– Det var mye folk. Det så vi på omsetningen også. Han har ikke verdens beste stemme, men han lager liv og kan alle sangene. Vi prøvde så godt vi kunne å henge med på de sangene vi kunne, i hvert fall på refrengene. Nå har jeg skapt en relasjon med han, og det er en viktig mann å ha en relasjon med. Han kan skaffe mange gamle spillere hit. Du får det du vil, bare du betaler for det.

BLE PAPPA SOM 18-ÅRING
For 18 måneder siden, da lille David ble født, var det fjerde gang Einar har satt et nytt menneske til verden. Den første kom da Einar bare var 18 år, og det er over 30 år forskjell på den eldste og den yngste.

– Ja, det er ganske heftig. Men jeg pleier å si at jeg var mer klar for det nå, enn da jeg sto i militæret som 18-åring og skulle bli far. Jeg stortrives. Jeg hadde permisjon i nesten 7 måneder. Folk spør om det er tungt å få barn i så voksen alder. Jeg har 200 voksne mennesker i puben hver helg, og et lite barn hjemme. For meg er det lettere med ett lite barn hjemme på noen måneder, enn å ha 200 i puben i helgene. Det virker som jeg har blitt herdet. Jeg reagerer ikke lenger på lyd og skrik.

Bortsett fra en liten periode i Kabelvåg har Einar bodd hele livet sitt i Svolvær. Etter tre år på yrkesskole gikk han inn i militæret og rett ut i jobb på diskotek etter det. Han har også prøvd seg på flere forskjellige jobber, som fisker ute på havet. Men det er på puben Einar har funnet jobben for han.

– Jeg trives. Det er en trygg og varm arbeidsplass. Det er gode mennesker som jobber rundt meg. Vi er en god gjeng her. Jeg ble kåret til årets gledesspreder da vi hadde julebord i år. Det viser jo at jeg gjør noe riktig.

STARTET 2019 MED Å GÅ UT I PERMISJON
Når det kommer til juletradisjoner er Einar som de fleste andre. Julaften og første juledag tilbringes hos svigers, med ribbe og familiekos. Andre juledag er det jobb på puben. For det er den store fotballdagen. I England er det "boxing day" og full fotballrunde.

Hvordan vil du oppsummere 2019?

– Jeg startet med å gå ut i permisjon 6. januar. Jeg var i permisjon i litt mer enn 6 måneder. Det var en fin start på året. Jeg koste meg med sønnen min David. En herlig tid som jeg satt pris på. Det var likevel godt å begynne på jobb igjen. Da handlet det om å hente inn det tapte. Jeg drev puben litt fra sidelinja da jeg var i permisjon. 2019 har vært et innholdsrikt år, både familiært og jobbmessig. Også ble året avsluttet med å bli årets gledesspreder på Thon. Vi er 100 ansatte, så det var gøy.

Neste år vil Einar være mer til stede for sine nærmeste.

– Det er ikke det at jeg ikke er der nå og ikke bryr meg. Jeg vil bare være der enda mer og hjelpe fruen mer. Hun har ikke krevd det, men jeg ønsker å gjøre det. For det fortjener hun, forteller Einar som ikke har noen planer om å gi seg på puben enda.

– Man glemmer de tunge dagene, de dagene som ikke er så gøy, med litt for fulle folk og bråk. Jeg sitter stort sett igjen med bare gode minner.