IDA OG OLA KOMMER: Til årets Bok i Lofoten vil blant andre de lokale heltene Ida Larmo og Ola Bremnes dukke opp. Arkivfoto. Foto: Karianne Steen

Har skapt leselyst i 10 år

Skrevet av Mari Rokkan
19.01.2019 20:00 - OPPDATERT 20.01.2019 18:02

Litteraturfestivalen Bok i Lofoten kan i år se tilbake på 10 års drift.

Bok i Lofoten er en festival som har blitt arrangert årlig siden 2009 gjennom et samarbeid mellom lærere i grunnskolen og videregående skole, Vågan bibliotek og Rødsand Libris i Svolvær. Årets festival skal gå av stabelen 26. og 27. februar, og sørger da for et tilbud til alle de omlag 1500 skoleelevene i Vågan kommune. 

– Målsettingen bak festivalen har hele tiden vært å la elevene i Vågan få møte våre fremste barne— og ungdomsbokforfattere, og på forhånd får de tid til å sette seg inn i de ulike forfatterskap, skriver arrangørene i et brev til Vågan kommune, der de søker om tilskudd til festivalen. 

STIMULERE TIL LESING
Til årets festival har man fått bekreftet deltagelse fra følgende forfattere:

  • 1.— 4. trinn: Jill Moursund, Randi Fuglehaug, Sissel Horndal
  • 5.-7. trinn: Teresa Grøtan, Bobbie Peers, Mina Lystad
  • 8.- 10. trinn: Ole Bernt Tellefsen, Synnøve Veinan Hellerud, Terje Torkildsen
  • Videregående skole: Ola Bremnes og Ida Larmo, Birger Emanuelsen, Ellen Hofsø
– Bok i Lofoten handler om å stimulere til økt leselyst og leseglede i en digital tidsalder, og det kan trygt sies at festivalen har blitt et viktig innslag i skolehverdagen., skriver arrangørene, men understreker samtidig hvor krevende det er å holde et så stort arrangement gående over flere år — ikke minst økonomisk.

– Bøkene leses på forhånd i de ulike klassene, og brukes i fagene for å oppnå læreplanmålene. Festivalen er lagt inn i de enkelte skolers fag/virksomhetsplaner, og enkelte klasser bruker bøkene som pensum til eksamen i 10. klasse. Møte med forfattere er inspirerende for elevene og gir dem en nærhet til bøkene, avslutter de.

Festivalen sies å være den eneste av sitt slag i landet, og den drives på frivillig basis som en stiftelse med støtte fra institusjoner som Norsk Kulturråd, Nynorsksenteret og Den Kulturelle Skolesekken. lbunnen ligger midler fra et spleiselag mellom de deltagende skoler og biblioteket. Itillegg har festivalen fått støtte fra banker, næringsliv, forlag og andre lokale institusjoner.

 

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.