Thor Erdahl er født og oppvokst i Kabelvåg, og alt han gjør er knyttet til Kabelvåg. Foto: Iselin Øvrebø

Historiebad med Thor Erdahl

Skrevet av Trine Sivertsen
28.10.2019 19:00 - OPPDATERT 29.10.2019 10:02

Grafikeren, maleren og Kabelvågmannen, Thor Erdahl, var bare 8-9 år gammel når han fant de første sporene etter det som skulle vise seg å være middelalderbyen Vågar. Arkeologien har alltid interessert Erdahl, men det er kunsten som ble sentral. På onsdag skal han snakke om sitt virke i sammenheng med utviklingen av Kabelvåg.

Utdannelsen ble tatt i Oslo, på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, og på Statens Kunstakademi. Når han hadde fullført utdanningen satte han igjen kursen tilbake til hjemplassen Kabelvåg.

Siden begynnelsen av 1970-tallet har han vært en tydelig skikkelse i landsdelens kunstnermiljø, med et moderne, fargerikt bildespråk og ikke minst et sterkt engasjement.

I dag er han eier og drifter av Galleri Lille Kabelvåg sammen med sin kone, Inger Anne Nyaas. 

Thor Erdahl i atelieret sitt i 2017. Foto: Iselin Øvrebø

På onsdag 30. oktober skal Thor møte Ole-Petter Refsahl for et historiebad. Dette har de gjort en gang tidligere, da med tidligere journalist og forfatter John-Arne Storhaug.

− Alt jeg gjør og har gjort er knyttet til Kabelvåg, og det er vel det Ole-Petter skal gnæge på, forteller Erdahl til Våganavisa.

Han forteller om Vågar, og om at det har bodd folk i Kabelvåg siden vikingetida. Om byen som forsvant, butikkene som stengte, og demonstrasjon mot nedleggelse av kunstskolen. 

− Planker og bruer har blitt lagt ned, men noe har falt, og mye har gått i glemmeboka, forteller Erdahl.

Historiebadet på onsdag tar for seg Erdahls virke, og veves inn i hva som har skjedd med Kabelvåg, fra å være Nord-Norges største by, til å miste bystatus, og vil kanskje også komme litt inn på hva Kabelvåg igjen kan bli, i følge han selv. Dette blir nok en særdeles spennende kveld på Arbeider'n.

Arrangementet arrangeres av Vågan Historielag 30. oktober klokken 20:00 på Arbeider'n i Kabelvåg.