Martin Rørtveit Jensen mener det er viktig å dokumentere fotballmiljøet for ettertiden. Foto: Mari Rokkan

– Historiene har måttet underdrives for at folk skal tro at de er sanne...

Skrevet av Mari Rokkan
02.07.2019 21:00 - OPPDATERT 03.07.2019 12:38

Martin Rørtveit Jensen er aktuell med et 30-siders tegneseriehefte om "helt ville" opplevelser fra fotballmiljøet i Kabelvåg idrettslag.

– Det var jo en helt vill tid. Vi lå å slang i baksetet uten sikkerhetsbelte på tur til og fra turneringer, og sjåføren skulle alltid nå ei ferge - aller helst den som gikk før den man burde rekke. Det var dessuten alltid alkohol og brøling inne i bildet, men for meg er dette bare gode minner, forteller Jensen om sitt nyeste tegneserieprosjekt.

– Det begynte med at jeg skrev ned noen historier fra barndom og oppvekst, som mye godt handlet om fotballkamper og turer med laget. Så begynte det å balle på seg; du vet hva som skjer når man rydder ut noe - da dukker det stadig opp mer. Så jeg fant ut at historiene fortjente et eget hefte, forklarer han. 

VIL DOKUMENTERE
I heftet møter man spillere, dommere, publikum og andre som hører hjemme i et fotballmiljø. Og disse forteller alle om humoristiske episoder av mer eller mindre uskyldig karakter.

– Alle historiene er egenopplevde, men de har faktisk måttet underdrives for at folk skal tro de er sanne, ler Jensen.

– Hvorfor vil du gi folk et innblikk i dette miljøet?

– Jeg er kommet til det punktet i livet hvor jeg ser meg litt tilbake og tenker tilbake på alt jeg har opplevd, på alt dette nostalgiske og fine. Jeg føler også et behov for å dokumentere denne tiden og disse historiene, blant annet for å vise mine egne unger hvordan det faktisk var. Det er nå dokumentert at en mann i Kabelvåg som brakk begge armene, fikk disse gipset i en vinkel slik at han kunne fortsette å røyke - ved hjelp av en pølseklype. Det er ikke verdens viktigste historie, men den er veldig morsom.

Slik har Martin foreviget den sterkt røyksugne Kabelvågmannen.

ENDA FLERE HISTORIER
Slåsskamper på og utenfor fotballbanen, utvalget i kiosken, hvor isen og brusen Coco Bahia hadde sår i munnen som bivirkning, ungers målrettede vennskap med de drikkfeldige for å skaffe pant og fire lengre tekster om blant annet sære bingo-opplevelser, er alle å finne i heftet. At dette gis ut samme år som idrettslaget feirer 125 år, er ganske så tilfeldig. Tegneserieheftet er nå i salg ved Rødsand Libris i Svolvær og ved Bakeri Unseld i Kabelvåg. 

– Men jeg skyndte meg litt ekstra når jeg hørte om jubileet, forteller Jensen, som startet salget av tegneserieheftet under helgens marked i Kabelvåg. 

– Mange ville sikre seg et eksemplar, og benyttet også sjansen til å fortelle enda flere og gode historier fra miljøet. Nå har jeg nok stoff til å lage et blad nummer to, ler Jensen. 

– Om det blir noe av det, får vi se. Det er en deilig og spennende verden å leve seg inn i, så man skal aldri si aldri. Og den er ganske gjenkjennbar for mange - uansett om man har spilt fotball eller ei. 

HELTENE PÅ VEGGEN
Jensen er i dag selv trener for et Jenter 14-lag i KIL, og kan bekrefte at dagens fotballmiljø er preget av mindre alkohol og mer bruk av sikkerhetsbelter. 

– Det var noe spesielt med fotball på den tiden vi vokste opp. Vi hadde ikke så mye annet å holde på med, og Lofotposten skrev om de lokale lagene som om de var de beste i verden. Overskrifter med bruk av ordene "i verdensklasse" var vanlig, smiler han.

– Dagens fotballgutter har kanskje spillere som Suarez og Pogba på veggene sine, men vi hadde bilder av lokale helter. Jeg hadde selv bilder av Jan Åge og Jan Erik og andre som jeg så opp til over senga. Dette var mine helter, og jeg kunne faktisk være så heldig å treffe dem på banen - kanskje ble jeg til og med rusket litt i håret. Det var tider!

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.