NY STEMME: Anne Bremnes fra Svolvær debuterer som forfatter med boka "Tigrene i Afrika". – Jeg håper boka viser at jeg har en egen stemme, sier Bremnes, som har boksignering på Rødsand Libris i Svolvær lørdag 1. desember. Foto: Privat

– Humoren og skråblikket mitt kommer fra Lofoten

Skrevet av Eivind Biering Strand
29.11.2018 22:00 - OPPDATERT 03.12.2018 15:33

Lørdag 1. desember signerte forfatterdebutant Anne Bremnes bøker på Rødsand Libris i Svolvær, i butikken der lidenskapen hennes for skriving ble vekket på 70-tallet.

Hun debuterer sent, men godt, som klisjeen sier. Anne Bremnes fra Svolvær har allerede fått gode tilbakemeldinger på sin debutbok «Tigrene i Afrika», der hun selv gjør sitt ytterste for å unngå klisjeene og økonomisere med språket. Lørdag 1. desember møtte hun leserne og signerer bøker på Rødsand Libris i hjembyen.

BARNDOMMENS BOKHANDEL
– Det blir kjempespennende å komme til Svolvær og jeg gleder meg til å møte folk på Rødsand. Jeg har fått en super anmeldelse i Lofotposten, men foreløpig er det ikke mange som har lest boka. Det er nå det begynner. Alt dette er nytt for meg, sier Anne Bremnes på telefon fra Oslo, der boka ble lansert med bokbad i reklamebransjen torsdag 29. november.
At hun velger første signeringsrunde på nettopp Rødsand i Svolvær, er ikke tilfeldig. Mange barndomsminner er knyttet til opplevelser i den tradisjonsrike bokhandelen.
– Det var min bestefar som i sin tid startet bokhandelen. Mamma hadde alle sine juleutstillinger på butikken og jeg husker synet av bestefar som satt og spiste roquefort inne et glassbur. Det er veldig hyggelig at Andreas drar i gang boksignering heime, sier Bremnes.

SKRIVER OM FARENS DØD
«Tigrene i Afrika"» er utgitt på Forlagshuset i Vestfold og består av en samling poesi og kortere tekster. Bremnes forteller at hun liker tankeprosessene som oppstår i møte med det uventede og umulige, derav tittelen, men at bokas seksjoner og deler forøvrig ikke har andre sammenføyninger enn det som ligger mellom linjene. Blant annet skriver hun ærlig og stramt om farens død.
– En del handler bare om perioden jeg var tilstede da faren min lå for døden. Boka avsluttes med den siste fisketuren jeg hadde sammen med ham.
Samtidig er humoren viktig for Bremnes, og et grep hun sømløst fletter sammen med alvoret.
– Humoren og skråblikket mitt stammer utvilsomt fra Lofoten, og stemmen min kommer derfra. Jeg tror aldri denne boka hadde blitt skrevet hvis jeg ikke hadde kommet fra Lofoten, og dette påvirker hvordan jeg belyser ulike situasjoner. Når det er sagt er det ikke en bok som skildrer lyset eller fjellene i Lofoten. 

SPRÅKØKONOM
Anne Bremnes har mange års erfaring som journalist og tekstforfatter og driver i dag reklamebyrået Salt Concepts i Oslo.
– Bakgrunnen min har kommet til god nytte i arbeidet med boka. Selv om ambisjonen hele tida har vært å skrive langt, har faget mitt lært meg å økonomisere med språket, fjerne klisjeer og unødvendige ting. Jeg er også forferdelig glad i avslutninger med skikkelig snert. Det tror jeg er en tekstforfatter-krigsskade, ler hun.

UTSATTE LENGE
Bremnes forteller at forfatterdrømmen har modnet lenge. At hun har utsatt prosjektet for å samle ideene i riktig spor. Om det var rett å basere karakterer i boka på personlige erfaringer og mennesker hun kjente eller om innholdet måtte baseres på fri fantasi. Ideen til bokformatet hun landet på dukket opp i en bokhandel på øya Santorini.
– Jeg fant ei novellesamling av Lydia Davis og den ble en stor inspirasjon. Måten du kan fortelle noe stort i et lite format, og at bare er å kline til med egne erfaringer, sier hun.

FLERE BØKER PÅ TUR
Bremnes forteller at boka er skrevet i behagelig tempo på fritida, på ulike steder og når ideene har dukket opp.
– Plutselig hadde jeg nok materiale og sendte det rundt til mange forlag. Utfordringen er mange store forlag ikke tar sjansen på ukjente navn, særlig i min sjanger. Samtidig har jeg ikke gjort dette for å selge en bråte bøker og tjene penger. For meg er det  snarere et privat kunstprosjekt, forteller Bremnes.
Hun forteller samtidig at humoren står sentralt i prosjektet.
– For meg har det vært litt viktig å vise at også damer har et bredt spekter av humor. Jeg håper boka viser at jeg har en egen stemme, og det er spennende om noen oppdager det. 

– Har du planer om flere bøker?
– Jeg har begynt på bok nummer to og har allerede fått anbefaling om å skrive langt neste gang. Skriving er bare noe jeg gjør uansett, men foreløpig trives jeg best i det korte formatet. Jeg er redd for at det skal bli kjedelig og stiller høye krav til meg selv. Samtidig vet jeg det kommer flere bøker.

 

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.