MUSSERENDE TIL HELE 1. RAD: Harald Varvik Johnsen, Bjørn Nilsen og Stein Alsos gleder seg til å stå på hjemmebane med eget show fredag 4. oktober. Foto: Trine Sivertsen

Humorkameratene fyller 20 år!

Skrevet av Trine Sivertsen
01.10.2019 17:00 - OPPDATERT 02.10.2019 08:02

Hva får du når du skal møte en tannlege, en postmann og en GIS-konsulent for å snakke om revy? Et kaos av et intervju.

Stein Alsos, Harald Varvik Johnsen og Bjørn Nilsen er mannfolka bak Humorkameratene, og for første gang på lenge opptrer de med eget show hjemme på Lofoten Kulturhus - og de lover at meir nakent får du det ikkje.

− Vi har det jo artig, og da opplever vi at publikum også har det artig, legger Johnsen til.

Denne høsten er det en skikkelig jubileumsfeiring på Lofoten Kulturhus, med flere lokale produksjoner på programmet. Huset selv feirer 10 år, og nylig feiret Svolvær Musikkforening 125 år. Humorkameratene dukker ofte opp på scenen i diverse anledninger, med for eksempel Jubelrevyen, og de underholder på julebordene arrangert av Thon.

− Alle vi tre føler ei stolthet over å ha vært med på å få Kulturhuset opp. Det er veldig hyggelig å komme på hjemmebane for å opptre med et eget show denne høsten, forteller Johnsen.

− Det er lenge siden vi har hatt ei egen forestilling på Kulturhuset. Nå passet det fint med ei forestilling fra oss som vi mener er en veldig fin gave til folket som har vært med å bygge dette kulturhuset, sier Alsos med et lurt glimt.

FEIRER 20 ÅR
Det er til og med 20års-jubileum for trioen i år, noe de ble gjort oppmerksomme på nylig. Tiden går fort i godt selskap. I 1999 ble de forespurt å sette opp en julebordsforestilling på Nyvågar i Kabelvåg. 

− Det var den første forestillingen hvor vi skrev alt selv. Det var bare nytt stoff, og det var første gang vi fikk prøve nummerne flere ganger, forteller de.

− Det som er unikt med oss er at vi kom sammen med forskjellige utgangspunkt, og har klart å holde sammen i 20 år nå. Det er vanskelig å sette opp revy, og vi er ganske stolte over å fremdeles ha den gløden og fremdeles synes det er gøy å holde på.

− Det blir musserende for heile første rad, forteller Stein Alsos.

UNIVERSELL HUMOR
La oss koke det hele ned. I følge dem selv er Harald den som holder seg fokusert og repeterer tekster. Stein er den som leder historien i riktig retning, slik at de kommer dit de skal. Bjørn er dyktig på improvisasjon.

− Jeg og Harald er ekstremt sjalu på Bjørn som egentlig ikke gjør en drit, han har bare et så artig ansikt, sier Stein.

− Bjørn er veldig flink til å spille underdog, så derfor er det som oftest han som gjør det, forteller Johnsen.

− Nei det e heilt naturlig så det e ikje behov for skuespell, legger Alsos til, samtidig som de alle tre bryter ut i latter. 

Stein skriver historier og rammer, og så jobber de med stoffet videre. De har også ved flere anledninger brukt eksterne instruktører for å kunne gjøre humoren så universell som mulig. De har alle ulike styrker og svakheter som skuespillere og aktører, og de vektlegger at humoren de har utviklet er til glede for alle.

− Vi e ikje redd førr å kakk hverandre i hauet og si at noe ikke fungerer!

− Vi mener selv at vi har mye godt stoff å spille. Så lenge vi har holdt på har vi produsert mye rart og godt, og vi har fått gode tilbakemeldinger på det. 

Humorkameratene feirer 20 år, og lover musserende til alle på første rad! Foto: Trine Sivertsen

SOM Å HOPPE ETTER WIRKOLA
De har med seg fullt band, med Bent Windsrygg som kapellmester, Geir Morfjord på trommer, Ole Bendiksen på bass og så har de hentet gitarist Øystein Falch Alsos fra Lyse Netter.

− Ja, nu når mørketida e på vei treng dem litt meir eksponering, sier Bjørn Nilsen.

− Det e fint å hjelp litt tel, de blir tross alt så lite spilt på NRK P1, spøker Alsos.

På forestillingen på fredag lover Humorkameratene at det blir både gamle klassikere og noen mer ukjente sketsjer og andre vrier som framføres. 

− Nå blir det jo litt som å hoppe etter Wirkola, i og med at Svolvær Musikkforening nå feiret 125års-jubileum, og vi bare har 20års-jubileum. Men vi kan love at når vi feirer 125 år skal vi også leie inn Ole Edvart Antonsen, fortsetter Alsos.

− Og Ole Ivars skal spill i pausen, sier Johnsen.

− Vi gler oss til å spell! Eller som han Bjørn sir, vi gler oss til å vær ferdig, avslutter Alsos.