– Det er bedre å sjekke én gang for mye enn for lite

LEDER: Kreft er definitivt ikke et ønskelig ord å høre fra en lege. Gjennom hele oktober har brystkreft ekstra fokus, gjennom Rosa Sløyfe-aksjonen.

Er du en av de som har opplevd brystkreft på nært hold, enten selv eller en av de du står nær, er den rosa sløyfa kanskje et viktig symbol. Du kan se den på ytterjakka, på profilbildet på Facebook, eller kanskje du ser generelt mer rosa denne måneden.

Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner, og gjennom denne aksjonen blir det hvert år samlet inn mye penger til brystkreftforeningen. Likevel er det mange som venter for lenge med å sjekke seg. Jo tidligere du oppdager det, jo bedre er det. Dette gjelder menn også.

Selv om det er gode muligheter for å overleve, er det definitivt ikke en ønskesituasjon å finne den klumpen. Bare det å få beskjeden kan være mye i seg selv. Perioden etter blir bare verre.

Er du veldig heldig er det ikke en kreftsvulst. Men du kan være en av de uheldige som får den kjedelige beskjeden. Da kan det hende du slipper unna med «kun» en operasjon. Er du ekstra uheldig må du gjennom både operasjon, cellegift og stråling, og likevel ikke være helt sikker på om du overlever. Noe som er sikkert, er at det er ingen skam å gå til legen om du oppdager noe i brystet ditt som du ikke har merket tidligere.

Det er mye av poenget med denne aksjonen. Det er viktig å ufarliggjøre det å oppsøke lege hvis du mistenker at noe ikke er som det skal. Med Rosa Sløyfe-aksjonen blir du påminnet akkurat dette. Sannsynligvis har det reddet mange menneskeliv. Er det ikke noe, så er det ikke noe. Hvis det er noe, så får du oppdaget det og kan begynne behandling.

Husk at det er bedre å sjekke én gang for mye enn én gang for lite.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.