Slik så mingleområde nummer én ut på gamle Svolvær skole. Det var her i foajeen de eldste hevdet sin kulhet og de yngste løp forbi med skrekkblandet fryd... Alle foto: Mari Rokkan

Husker du gamle Svolvær skole?

Skrevet av Mari Rokkan
15.07.2018 12:00 - OPPDATERT 06.02.2019 14:34

Mange ungdommer drømmer nok om å rive ned skolen de går på. Men når drømmen er blitt en realitet, er det ikke alltid en like hyggelig tanke...

Denne saken ble først publisert i Våganavisa 30.03.2011.  

 

– Tenk, det her e faktisk siste gang vi e inne på skola. Det gikk ikke opp før mæ før nu.

Marte Jakobsen ser bort på også alvorstunge Martine Nordby, Thea Petersen Sandnes og Rudi Stensvold. Niendeklassingene ved Svolvær barne- og ungdomsskole har denne mandagen hjulpet til med å bære kasser, pulter og stoler inn i flyttebiler som skal kjøre inventaret bort fra skolen. Nå er det nemlig kun dager igjen før det meste av skolebygget skal jevnes med jorden. Før den tid har disse elevene enten fri eller skal på hospitering på videregående.

 

KJEMPETRIST
– Det e bare bra at skola skal rives, gliser Rudi.

– Ruuudiii! Det mein du ikke!

Jentene innrømmer noe lettere at dagen i dag er av den vemodige sorten, og tror ikke noe på de som hevder noe annet.

– Vi har jo vært her kvær einaste ukedag i over halve livet vårres. Det blir spesielt å ikke sku kom hit lenger, sier Martine.

– Ja, det kommer tell å bli rart når de begynn å riv og skola bare står der og ser bomba ut. Huff. Det her e jo kjempetrist! Trur ikke heilt det har gått opp for mæ ennu, sier Thea og holder hendene for øynene.

 9. klasse hjalp til med flyttingen.

MINNENE FORSVINNER
Ungdommene synes det er spesielt å tenke på at skolen som også deres foreldre gikk på, snart er historie.

– Det e jo ofte at vi ser navnan demmes på stola, pulta og vegga rundt omkring. Det e jo litt rart at alle de minnan skal forvsinne, sier Martine.

– Ja, skola har jo ei sjel. Æ e litt redd for at den skal bli borte, sier Thea.

 – Hva kommer dere til å huske best fra tiden her på skolen?

– Aktivitetsuka!, kommer det kontant fra alle fire.

– Ja, heile den perioden opp mot jul har alltid vært spesiell. Æ får ikke julestemning uten å gå ned i aulaen å se alt som e blitt laga og all julepynten, tilføyer Marte.

 

NYTT ER FLOTT
Denne mandagen har elevene også hatt hellet med seg. En hel rad med tunge markiser falt nemlig ned fra over vinduene i tredje etasje og landet rett over inngangen hvor 75 elever nettopp hadde gått inn.

– Skola ser ut tell å riv sæ sjøl nu, konstaterer Martine.

– Nu nettopp va det jo også nån som fikk ei veggplate i hodet!

 – Ja, det e jo på mange måta bra at det bygges ei ny skole. Det verste har jo vært den dårlige lufta her inne. Det e ikke få daga vi går hjem med hodepine, sier Thea.

– Ja, det e flott for de som kommer etter oss at alt blir nytt, sier Marte.

 

EN SISTE PROSESJON
Elevene tror også det blir litt spennende å skulle være i andre lokaler et år, men har hørt at det skal være trangt om plassen i de provisoriske skolebyggene.

– Æ syns godt de kunne venta med å riv skola tell vi va ferdig i tiende, sukker Marte.

Jentene – og Rudi – blir med ett veldig stille.

– Dokker, æ trur vi må ta oss en runde rundt i gangan før vi går hjem, sier Martine.

– Ja, kommer det fra de andre.

Det klemmes og trøstes litt utenfor klasserommet. Så tar skolekameratene fatt på en siste og saktegående prosesjon gjennom nedslitte ganger, ved det som snart vil være kjent som gamle Svolvær barne- og ungdomsskole.

 

 Marte Jakobsen (tv.) , Rudi Stensvold, Thea Petersen Sandnes og Martine Nordby sitter i sitt gamle og nå tomme klasserom ved Svolvær barne- og ungdomsskole. En litt trist dag i dag, medgir de.

 

 

 

 

 

 

 

Bildeserie