Knut Kirkesæther (t.h) vant kulturprisen i fjor. Hvem fortjener prisen i år? Foto: Morten Moe

Hvem fortjener årets kultur- og frivilligpris?

Skrevet av Johan Tangen
14.10.2020 13:00 - OPPDATERT 14.10.2020 20:02

Du kan være med å påvirke hvem som vinner kulturprisen og frivilligprisen. Nominasjonen er åpen og alle kan nominere hvem de vil.

Enhetsleder for kultur og idrett, Steinar Pleim Johansen, ønsker så mange kandidater som mulig til årets kulturpris og frivilligpris. Han oppfordrer folk til å nominere alle som kan være aktuelle.

– Når du ser på frivilligprisen, så er det snakk om opp mot 250 lag og foreninger. Det estimeres rundt 400 årsverk av innsats som gjøres. Dette er noe vi vil hedre og dermed stimulere til enda mer frivillighet. Vi ser dette spesielt innenfor idretten. Dette er også en ny pris, med kun to vinnere, i forhold til kulturprisen som har vært her siden 80-tallet, forteller Steinar Pleim Johansen.

– Kulturprisen har jeg skjønt er veldig viktig. Den er godt etablert, og lista over tidligere vinnere er flott å lese. Også er det så variert. Det er unge, eldre, lag og foreninger, enkeltpersoner. Den prisen bidrar til og inspirerer til mer berikelse av kulturlivet i Vågan.

ØNSKER MANGE FORSLAG
Kulturprisen og frivilligprisen vil nomineres samtidig, kåres samtidig og deles ut samtidig. Fristen for å komme med forslag er 31. oktober. Etter det gjøres det en prioritering i administrasjonen for kultur og idrett, før det går videre til hovedutvalget for kultur, oppvekst og inkludering. Til slutt deles begge prisene ut, hvis alt går etter planen, under nyttårskonserten på kulturhuset.

– Jeg håper folk tenker at prisene er revitalisert, at vi går inn i en ny æra. Vi legger koronaen bak oss og går inn i en ny æra og får inn mange gode forslag. Unge som gamle, store som små, og gode begrunnelser. Kanskje litt ekstra gode begrunnelser i år, siden jeg fortsatt er ganske ny her. Det er mange andre gode folk i denne nominasjonsgruppa, så jeg er ikke redd for at historikken ikke er på plass. Jeg ser gjerne at det kommer noen friske bidrag med gode begrunnelser, sier enhetslederen.

Samtidig poengterer Johansen at det ikke nødvendigvis må være noen som er bosatt i Vågan som vinner kulturprisen. Det må heller ikke være noen innenfor et idrettslag som vinner frivilligprisen.

– Kulturprisen tildeles enkeltpersoner eller lag og foreninger som har utført særlig innsats i kulturlivet. I første rekke enkeltpersoner som er bosatt i Vågan, men kan også utdeles til personer som på en annen måte er tilknyttet kommunen. Da kan vi få horisonten litt ut og tenke utover. Knut Kirkesæther, som vant i fjor, bor i Oslo, men har en lang fartstid her i kommunen og har årlige arrangementer.

– Innenfor frivilligfeltet kan det være noen som har jobbet frivillig knyttet til korona for eksempel. Det er fort å tenke på de som synes mest og de som er mest i rampelyset, og det er det all mulig grunn til. Men det er gjerne noen som er bak kulissene og trekker i snora, som ikke alltid vises så godt. Spesielt knytta til frivilligprisen.

– Jeg tenker at det er fritt fram å nominere de man ønsker. Nominer de dere vil, så ser vi på det. Jeg håper virkelig at det kommer mange forslag. Vi trenger mange forslag, nye forslag, gjerne unge folk, avslutter Steinar Pleim Johansen.

Send inn ditt forslag til kulturprisen og/eller frivilligprisen til [email protected].

TIDLIGERE VINNERE
Kulturprisen:
2020: ?
2019: Knut Kirkesæther
2018: Terje Brun
2017: Jeremy Blandford
2016: Ruth Karin Roald
2015: Kabelvåg Idrettslag - Turngruppa
2014: Venke Hoff v/Kaviar Factory
2013: Inger-Anne Nyaas og Thor Erdahl
2012: Odd Helmersen
2011: Petter Anthon Næss
2010: Kongstiden Alpinsenter v/dugnadsgjengen
2009: Alf-Per Johansen
2008: Kabelvåg ungdomsskole v/Lofotkvelden
2007: Randi Bremnes
2006: Svolvær byteater
2005: Finn Fagerhaug
2004: Jazz- og rockeklubben Den ensomme ulv
2003: Inger Rasmussen
2002: Erling Grimstad
2001: Arne Størmer
2000: Margaret Gates
1999: Håkon Brun
1998: Johannes Rørtveit
1997: Jens Holst
1996: William Hakvaag
1995: Dagfinn Bakke
1994: Svolvær Musikkforening
1993: Gunnar Amundsen
1992: Ruth Blix Nilsen
1991: Stein Berg Johansen
1990: Jack Berntsen
1989: Ole H. Bremnes
1988: Paul Hansen

Frivilligprisen:
2020: ?
2019: KS Ski Lofoten
2018: Bjørn Tingvoll (KIL Turn)

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.