ReBags lager stilige vesker av ulike materialer. Foto: ReBags

Innovative elever med løsninger for framtiden

Skrevet av Mari Rokkan
05.03.2019 14:00 - OPPDATERT 06.03.2019 08:56

Fokuset på bærekraftige løsninger er stort under årets fylkemesse for ungdomsbedrifter. Aust-Lofoten videregående stiller på messen med seks bedrifter.

Fylkesmessa for Ungdomsbedrifter 2019 går av stabelen tirsdag 12. mars.

ReBags UB er blant de 73 ungdomsbedriftene som møtes i Glasshuset i Bodø hvor messa finner sted. De syv elevene fra Aust-Lofoten videregående skole har jobbet det siste året med sin bedrift, som produser og selger miljøvennlige produkter.

– ReBags UB er bare en av veldig mange ungdomsbedrifter som dette skoleåret har utviklet en forretningside med stort fokus på bærekraft. Bærekraftig utvikling er definert som et av tre tverrfaglige temaer i læreplanverkets overordnet del, forteller rådgiver Hedda Vikan Seljeseth i Ungt Entreprenørskap Nordland via en pressemelding.

– Elever som jobber med bærekraft i ungdomsbedrift utvikler en grunnleggende forståelse for bærekraftig utvikling, de utfordres til å utvikle ideer, gjøre valg og gjennomføre bærekraftige tiltak i egne bedrifter. Fokus på bærekraft er essensielt i 2019, både nasjonalt og internasjonalt, og investorer etterspør det, legger hun til.

EKSTRA MOTIVASJON
Det er i det hele tatt rekordstort fokus på bærekraftige løsninger under årets fylkesmesse, der omlag 400 unge innovatører viser frem resultater fra et års arbeid med ungdomsbedrift i skolen. Samtidig kåres fylkets beste ungdomsbedrifter som får representere Nordland under NM i april

– Vi møter ungdommer som er bekymret for fremtiden og som bruker engasjementet sitt for å utvikle løsninger for fremtiden. De får ekstra motivasjon ved å jobbe med noe som gir mening, som skaper verdier for andre. Erfaringene de gjør seg i arbeidet med ungdomsbedrift er svært relevant for fremtidens arbeidsliv, sier Steve Hernes, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Nordland

GOD LÆRING
I følge undersøkelser svarer 9 av 10 ungdomsbedriftslærere at ungdomsbedrift er en god metode for å lære. Elevene etterspør mer praktisk læring i videregående skole, og ungdomsbedrift er en metode som legger til rette for at elevene får lære ved å gjøre.

– Forskning viser at gjennom elever som har hatt ungdomsbedrift blir mer motivert for læring, de får lavere fravær og blir mer selvstendige og ansvarsbevisste.  Samtidig opplever de mestring på sitt nivå, og utvikler entreprenørielle egenskaper – de får større kreativitet, bedre gjennomføringsevne, økt selvtillit, blir bedre til å samarbeide og løse problemer og ta initiativ, sier Hernes.

På årets fylkesmesse kåres vinnere i 14 kategorier, bl.a Bærekraftprisen – i samarbeid med Storebrand, beste forretningsplan, beste innovative produkt/tjeneste og årets beste Ungdomsbedrift. Noen av de beste bedriftene på fylkesmessa får representere Nordland under Norgesmesterskapet i Ungdomsbedrift som arrangeres på Lillestrøm i slutten av april. Ungt Entreprenørskap jobber for å være en brobygger mellom næringsliv og skole og fylkesmessen er en arena for dette. I år stiller omlag 60 representanter fra lokalt arbeids- og næringsliv opp som juryrepresentanter.

Fra Aust-Lofoten videregående skole stiller også ungdomsbedriftene Born by Waves, Mundus, Bee Smart, Beredskapsmerke og Russetull. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.