Innsamlinger så det monner

Skrevet av Redaksjonen
06.11.2019 08:00 - OPPDATERT 07.11.2019 01:04

LEDER: Den siste tiden har det rauset på med innsamlingsaksjoner. Det er den nye trenden i samfunnet. Alt som skal gjøres må det samles inn penger til.

Vi ser at kommunens midler ikke har noen sjanse til å strekke til når det gjelder å bidra til all verdens gode formål. Og fra den store Staten drypper det knapt nok fra lenger. Da er det godt å vite at det er hjerter der ute som gir så det monner. Båda private og blant bedriftene.

Spesielt legger vi merke til Sparebanken, som gjennom sitt Samfunnsløfte nå har brukt millioner bare i år på forskjellige tiltak i Lofoten. Sherpasti, belysning, ja det er ikke måte på hvor langt pengeboken strekker seg der i gården. Til stor forskjell fra de store forretningsbankene, der overskuddet skal pløyes tilbake til investorer med aksjer som de forventer utbytte på.

Mange av de formålene det samles inn penger til er da også uegennyttige ting som gjør at man kan utfordre seg selv som medmennesker. Det er en stor mengde mennesker som bruker av fritiden sin for å gi noe til andre. Det står det respekt av, og vi føler vel at penger til disse grupperingene henger litt høyere på rangstiden enn de andre.

Men felles for alle disse aksjonene, er vel at for de det gjelder, vil det bestandig være den viktigste innsamlingen. Det være seg til stibygging, julebelysning, fyrverkeri, idrettslaget, orgel i kirken, tråkkemaskin, utkikkspunkt på Linken, klassetur, fembøringer, brannkorps i Laukvik, kor-innspillinger, flyktninger, startpaller i svømmehallen, lyssetting av Svolvær, eller annet.

Som du ser av listen over - det mangler ikke på gode tiltak å bruke penger på. Det vi lurer på er om det finnes nok penger der ute til å få finansiert alle? Det må vel være begrenset hvor mye folk kan spa opp av lommeboka for å gi bort til ideelle organisasjoner, lag og foreninger?

Uansett spår vi at det kommer til å bli langt vanskeligere i framtiden å få tak i penger til alle disse gode formålene. Intet tre vokser inn i himmelen, heller ikke det pengetreet som til nå har finansiert all verdens innsamlinger.