Klare for besøk. Fra venstre: Ingrid Lie Malmquist fra Lofoten friluftsråd, Alex Wadel og Rita Lied fra økohagen og Roger Olsen fra BUA Vågan/Vågan frivilligsentral. Foto: Mari Rokkan.

Inviterer til matlaging i Økohagen

Skrevet av Mari Rokkan
11.06.2019 09:59 - OPPDATERT 11.06.2019 16:02

Lørdag kan alle som ønsker det være med på trylle fram de lekreste retter i Storvågan. Bak initiativet står Vågan Økologiske besøkshage, BUA Vågan/Vågan frivilligsentral og Lofoten friluftsråd.

– Her vil bli anledning til å lære om og lage mat av ulike nyttevekster fra land og fjære. Hva vi skal diske opp med er ganske åpent. Vi tar med noen råvarer og så får vi se hva hagen har å by på, sier Roger Olsen i BUA Vågan/Vågan frivilligsentral, som også stiller med bålpanner, diverse turkjøkkenutstyr og drikke.

– Arrangementet er åpent for absolutt alle fra hele kommunen, og det er gratis. Det eneste vi ønsker oss er at folk tar med noe å spise på - fat og eller dyptallerken, bestikk og kopp, legger han til.

GODT BESØKT
Stedet er altså Vågan Økologiske besøkshage - rett før man kommer til museumsområdet i Storvågan i Kabelvåg. Oppstart er fra klokken 11. Kommer det mange barn, vil det også bli lagt til rette for aktiviteter for disse. 

– Dette er et tilbud vi gjerne er med på. Det er nært og tilgjengelig - rett og slett et lavterskeltilbud for alle, sier Ingrid Lie Malmquist i Lofoten Friluftsråd. 

I fjor ble det arrangert tre slike kulinariske møter i Økohagen, og intensjonen er at det skal bli minst like mange i år. De neste vil finne sted etter sommerferien.

– Det kom mange i fjor, både voksne og barn, og vi hadde en godt internasjonalt tilsnitt, forteller Olsen. 

– Når man har noe så flott som Økohagen i vårt nærområde, så er det mindre lurt å ikke bruke det, smiler han. 

ÅPENT FOR ALLE
Vågan Økologiske besøkshage ble startet så tidlig som i 1996.

– Tanken var at folk skulle kunne komme hit og dyrke litt og få en nærhet til det å plante. Vi var ganske forut for vår tid, smiler Rita Lied, som har vært en av del av Økohagen siden oppstarten. 

Hagen har én fellesdel, hvor man dyrker ulike vekster og planter. I tillegg består den av private parseller som både private, lag og foreninger og skoler kan benytte seg av.

– I 1998 kom de første seksåringene i gang med planting, og siden den gang har skolen i Kabelvåg vært involvert. Nå er det 1. - 4. klasse som hovedsaklig bruker hagen, og høydepunktet for disse elevene er koking av høstsuppe hver høst. Hver enkelt klassse dyrker ulike grønnsaker, og så deler man, forteller Lied. 

Også Nakken barnehage, Nordlys barnehage og Aust-Lofoten videregående skole har eierskap over parseller i hagen, og Lied opplyser om at man har plass til enda flere.

– Hagen kan utvides, så alle som er interesserte kan melde sin interesse. Og hvis de er nysgjerrige passer det jo godt å ta turen innom oss på lørdag. Vi vil da kunne vise litt rundt i hagen og fortelle om hvordan alt fungerer. Alle er hjertelig velkommen, avslutter hun med et smil.

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.