UT PÅ TUR: Biblioteksjef Gertti Mändla håper mange finner turen til Prestvannet lørdag formiddag. Foto: Mari Rokkan

Inviterer til tur og ute-bibliotek

Skrevet av Mari Rokkan
06.05.2019 18:00 - OPPDATERT 07.05.2019 07:02

I et samarbeid med Barnas Turlag Vågan ønsker Vågan bibliotek store og små hjertelig velkommen til høytlesing ved Prestvannet lørdag 11. mai.

Arrangementet har fått det fiffige navnet LitteraTUR og skal være et prosjekt der litteratur og folkehelse møtes.

– 11. mai flytter vi biblioteket ut og markerer åpning av utebibliotek og starten på Bokåret 2019, sier biblioteksjef Gertti Mändla.

– I samarbeid med Barnas Turlag Vågan ønsker vi å invitere med oss store og små på tur til Prestvannet. Felles avgang fra ungdomsskolen i Kabelvåg kl 11.30 for de som ønsker det. I gapahuken blir det høytlesing for barna fra klokken 12, forteller hun. 

UTFORDRER OPPFATNINGEN
Bokåret 2019 er en satsing fra Nasjonalbiblioteket. I Nordland fylkes er 29 kommuner med på å markere lese- og turglede gjennom LitteraTUR.

– Vi ønsker å utfordre oppfatningen om hva et bibliotek kan gjøre, og hvor litteraturformidling skal skje, dette gjør vi ved å ta biblioteket ut i naturen gjennom et høytlesningsarrangement i hver kommune i samarbeid med folkehelsekoordinatoren, friluftsrådene og eventuelt lokale turlag, skriver fylkeskommunen om prosjektet.

– På selve arrangementet skal det være to tekster som leses høyt. Disse tekstene avgjøres gjennom lokale og regionale avstemminger. En av disse skal være en felles tekst for hele Nordland - det er en tekst om eller fra Nordland som definerer oss som nordlendinger og binder oss sammen. Den andre teksten avgjøres gjennom lokale avstemminger - både via bibliotekenes facebooksider og stemmeurner i bibliotekrommet, opplyses det videre. 

VIL HA INNSPILL
I tillegg til tekstlesing, vil det også bli mulighet til å ta lunsjen ute sammen.

– Vi vil fyre på grillen så det blir anledning til å ta lunsjen ute. Ta med egen mat og drikke, oppfordrer biblioteksjefen.
– Vi vil også lage et rebusløp hvor det kanskje blir sjokolade og annet godt å finne, legger hun til. 

De ansatte på biblioteket vil være å finne ved Prestvannet mellom klokken 11 og 14 denne lørdagen. Det betyr at biblioteket i sentrum vil holde stengt denne dagen. 

– Vi kommer også til å ha med oss en ny boks med bøker som skal plasseres i gapahuken. Det har vi også gjort tidligere år, og her er det fritt fram for å låne med seg eller lese i bøkene, forteller Mändla.

– Vi vurderer nå om vi også skal legge opp til en bokkassekløype, hvor man på hvert stopp kan finne nye bøker å lese i. Dette kan være et fint initiativ til å få med seg barna på tur. I tillegg ser vi også på muligheten for å samarbeide med Lofoten turlag om å få til en LitteraTUR for voksne til høsten, legger hun til.

– Brukerne våre må gjerne komme med innspill på aktiviteter som de selv kunne tenke seg - vi er åpen for alle forslag!

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.