Grethe Winther-Svendsen kjenner på skrekkblandet fryd før utstillingsåpningen i Bodø lørdag 11. mai. Arkivfoto: Mari Rokkan

– Jeg føler at jeg er i bevegelse og søker hele tiden etter å forbedre meg

Skrevet av Mari Rokkan
10.05.2019 12:00 - OPPDATERT 10.05.2019 18:02

Lørdag 11. mai åpner Grethe Winther-Svendsen sin første separatutstilling i Bodø. Her gjester hun Bodø kunstforening.

– Nå er vi i full sving her og ting begynner å se ferdig ut. Det føles veldig godt, formelig gliser Winther-Svendsen over telefonen fra fylkeshovedstaden.

Her har hun de siste dagene montert opp utstillingen som åpnes lørdag 11. mai i Bodø kunstforenings lokaler midt i sentrum.

– Når jeg kom hit ble jeg møtt av fem frivillige som kastet seg rundt og hjalp til med alt fra bæring til maling av rom og gulv. Å bli møtt slik av en kunstforening er helt fantastisk, sier Svolvær-keramikeren.

NYE ARBEIDER
Utstillingen som åpner lørdag klokken 14, er Winther-Svendsens første separatutstilling i Bodø. Tone Kunst vil foreta åpningen av utstillingen og England Brooks skal underholde med sang.

– Kunstforeningen har et spennende og fint lokale, så jeg tror dette blir veldig bra, sier Winther-Svendsen.

– Hva er det publikum skal få se?

– Noe er i samme landskap som det jeg nylig stilte ut hjemme med utstillingstittelen «Oblivion». Men jeg har også med meg mange nye arbeider - noen av disse ble faktisk tatt ut av ovnen bare to dager før avreise, sier hun. 

– Jeg føler at jeg er i bevegelse og søker hele tiden etter å forbedre meg. Og jeg tar alltid med meg dobbelt så mange arbeider enn det som ender opp i den ferdige utstillingen. Selv om jeg mye godt har planlagt på forhånd hvor de ulike verkene skal plasseres, så gjør jeg hele tiden endringer mens vi jobber mot åpningen. 

 

LEGGER IKKE FØRINGER
Winther-Svendsens nye utstilling har ikke noen tittel, og det er helt bevisst i følge kunstneren selv.

– Jeg lager jo abstrakte ting, og vil ikke ødelegge folks opplevelser med å si for mye. Jeg kan godt forklare hvilke teknikker jeg har brukt om noen spør, men hvordan folk tenker i møte med kunsten min legger jeg meg ikke bort i. Å legge føringer ødelegger ofte for opplevelsen, og jeg liker dessuten å høre folks ulike tolkninger av det jeg gjør. Ofte er disse også en døråpner for meg, sier hun.

– Jeg er genuint opptatt av at folk skal stole på seg selv i møte med kunst. Er det noe man ikke forstår, så bare gå videre. Det betyr ikke at det er noe feil med deg. Som Pablo Picasso en gang sa: "Hvorfor prøver du å forstå kunst? Forsøker du å forstå en fuglesang?". I likhet med musikk så er det ikke alt som fenger alle - og det er helt greit, legger hun til.

– Er du spent på mottagelsen?

– Ja, det er litt skrekkblandet fryd inne i bildet. Jeg sitter jo alene og lager disse greiene, og lurer av og til på hvorfor folk skal bry seg om det jeg gjør. Men samtidig lager jeg ho kunst for å vise den fram, så det er et litt tveegget sverd det der, ler hun.

– Men jeg har som kjent ingen problemer med å snakke, og jeg elsker å snakke med folk, så når utstillingen først er i gang har jeg det helt fint!

 

Winther Svendsens nye utstilling henger i Bodø kunstforenings lokaler til 30. juni. 

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.