Foto: Trine Sivertsen

− Jeg føler meg sviktet

Skrevet av Trine Sivertsen
12.10.2019 09:30 - OPPDATERT 12.10.2019 20:03

Folkeaksjonen mener oljeaktivitet ved Trænarevet utgjør en alvorlig trussel mot de unike og sårbare fiskeri- og naturressursene som finnes i Lofoten, Vesterålen og Senja. På fredag arrangerte de demonstrasjon for å si klart i fra at dette finner de seg ikke i.

− Fantastisk å se så mange her, og for en fantastisk dag med dette været, roper leder av Folkeaksjonen Odd Arne Sandberg ut til de oppmøtte demonstrantene på fredags ettermiddag. 

Bakgrunnen for demonstrasjonen er at det har blitt åpnet for prøveboring på Trænarevet, noe Folkeaksjonen reagerer sterkt på. Vel akkompagnert av musikk fra Sondre Justad, Anna Kajander, Dag Kajander og Lyse Netter på høyttallere, fikk vel over 100 oppmøtte servert fiskesuppe og et strålende høstvær.

− Havet opplever et enormt press i dag. Det blir varmere, det blir større, det blir surere, det er forsøpling og overfisking, sier Sandberg.

Leder av Folkeaksjonen, Odd Arne Sandberg, sier presset på LoVeSe vil øke dersom man finner spor av olje ved Trænarevet. Foto: Trine Sivertsen

VIL ØKE PRESSET PÅ LOVESE
Folkeaksjonen mener Oljedirektoratets geografiske oppdeling av kontinentalsokkelen ikke gjenspeiler grensene for hvor de viktige biologiske funksjonene i dette området finnes, og at oljeaktivitet ved Trænarevet utgjør en alvorlig trussel mot de unike og sårbare fiskeri- og naturressursene som finnes i Lofoten, Vesterålen og Senja.

− Om man finner olje, eller spor av olje ved en prøveboring her vil presset på Lofoten, Vesterålen og Senja øke betydelig. Her gyter og klekkes 70% av all norsk fisk, så dette havområdet er det aller viktigste i hele Norge å ta vare på, forteller Sandberg.

− Vi må møtes som vi gjør i dag, vise hva vi mener om saken, gå ut til media, snakke om saken, snakke rundt middagsbordet. Det har skjedd en oppvåkning, og blant annet ordføreren på Flakstad flettet inn sin mening om saken i et intervju nettopp. Vi oppfordrer alle ordførere og politikere til å ta ordet, de eneste som kan stoppe dette er regjeringa, og vi må få dem til å ta miljø alvorlig, sier Sandberg.

Fylkesleder for Nordland Natur & Ungdom sier at hun føler seg sviktet. Foto: Trine Sivertsen

DETTE ER UAKTUELT
Fylkesleder for Nordland Natur & Ungdom, 17 år gamle Kaja Nyland fra Kabelvåg, imponerer til stadighet med klare budskap, og et brennende engasjement.

− Det er vanskelig å begripe at en slik tillatelse kunne bli gitt. En slik tillatelse er å gamble med havet. Som ung miljøverner i Lofoten føler jeg meg sviktet. Det er bra at vi er så mange her i dag som er klare for å kjempe for disse havområdene som betyr så mye for mange av oss, og ikke minst for klima og naturen, sier Nyland tydelig i fra.

− Trænarevet har et rikt biologisk mangfold som vi ikke kan risikere å ødelegge. Havstrømmene i området ved Trænerevet gjør at giftige kjemikalier og olje lett kan fraktes opp mot Lofoten. I følge Havforskningsinstituttet så vil konsekvensene av et slikt utslipp være like store som hvis det hadde skjedd rett her i Lofoten. I mine øyne er dette helt uaktuelt, sier hun.

Kaja Nyland, Elisabeth F. Lund og Odd Arne Sandberg var godt fornøyde med oppmøtet. Foto: Trine Sivertsen

STOR FOLKELIG MOTSTAND
Etter appeller kunne de nå rundt 150 oppmøtte demonstrantene nyte en brennende sol på himmelen, nyte fiskesuppe, og fortsette diskusjonen. Av oppmøtte var det for det første godt oppmøte, men også bred aldersspredning, og flere motstandere hadde også tatt turen fra Vestvågøy for å vise sin støtte.

Når undertegnede forlot aksjonen, kom det enda flere grupper med folk gående utover mot moloen for å vise sin støtte. 

− Vi er veldig fornøyde med arrangementet. På kort varsel har vi klart å mobilisere mange folk, forteller Sandberg.

− Det viser den store folkelige motstanden, legger Nyland til.

Bildeserie
Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.