STORSLÅTT: Petter Anthon Næss ber publikum forberede seg på et stort følelsesregister når han sammen med 125-årsjubilant Svolvær Musikkforening har konsert med Disneys mest kjente låter i Lofoten kulturhus 27.april. Foto: Eivind Biering-Strand

Jul, sjøsprøyt og stjernekrig

Skrevet av Eivind Biering Strand
10.04.2019 20:09 - OPPDATERT 11.04.2019 12:02

Store følelser er i sving når Svolvær Musikkforening gir seg i kast med Disneyparade rett etter påske.

Hva er vel bedre enn å fylle kulturhuset med eventyr og filmmusikk når 125-årsjubilanten Svolvær Musikkforening trommer i gang årets storsatsing 27. april?
Historien om musikkforeninga er et lite eventyr i seg seg selv - og med Disney på plakaten kan vi trolig forvente musikalske opplevelser som dekker hele følelsesregisteret.

EVENTYR FOR ALLE
– Da jeg i fjor spurte korpset hva vi skulle gjøre, var svaret Disney “all the way”. Det var rop fra hele trompetrekka i korpset. Alle ville ha Disney, forteller musikalsk leder for begivenheten og mangeårig samarbeidspartner med musikkforeninga, Petter Anthon Næss.
Det vil trolig glede mange, for når vi snakker Disney, er skattekista nærmest bunnløs; Løvenes Konge, Skjønnheten og Udyret, Aladdin, Lady og Landstrykeren, Snøhvit. Ja, selv Pirates of the Caribbean og Star Wars er en del av Disneys univers. Og alt dette skal altså Svolvær Musikkforening koke ned til et konsentrert stykke musikalsk magi i Kulturhuset, med flesteparten av låtene arrangert av Næss selv.
– Disney byr på eventyr for alle. Vi har med hele spennet, fra det barnslige, søte og snille til det helt outrerte og ekstreme som i Pirates of the Caribbean og Star Wars. Sagt på en annen måte: Vi skal gjøre alt fra å skape julestemning - som er Disneys varemerke - til å lage sjøsprøyt og stjernekrig, ler han.

FØLELSER: Disneys figurer og historier har en spesiell plass i de fleste sine hjerter. Men kanskje enda mer udødelig, er musikken, som Svolvær Musikkforening nå skal servere høydepunkter fra.

GJESTER I DISNEYS ÅND
Til en slik festaften er det ikke unaturlig å invitere gode venner. Som gjester på forestillingene er koret Våghals, og til å binde låtene og filmene sammen har de selvsagt hyret inn magiker og filmelsker John Inge Johansen. Da har vi ennå ikke nevnt de tre solistene, Mari Lerberg Fossum, Johannes Winther Farstad og Karsten Ellingsen, som sammen med korpset har planer om å løfte Disneys klassiske toner til gåsehudstadiet. Spesielt spennende blir det kanskje å oppleve Mari Lerberg Fossum, som hadde hovedrollen i den norske oppsetningen av Skjønnheten og Udyret for noen år tilbake.
– Med så mange aktører på scenen blir det en ordentlig mønstring. Et skikkelig  korpseventyr! Dette er kjempegode melodier og musikk som alle elsker, slår Næss fast.
Han er selv så engasjert og ivrig etter å komme i gang at hvert fiber i kroppen i fryder seg, kan han opplyse.
– Før jeg gjorde actionkonserten i fjor, der de to korpsene i Svolvær og Kabelvåg samarbeidet, hadde jeg ikke vært her oppe på fire år. Det begynte å gjøre fysisk vondt. Først nå kjenner jeg roen senke seg. Dette blir veldig godt!

GOD STEMNING: Fra onsdagens øving på musikkhuset. Foto: Privat

LIKE FLEKSIBLE SOM VÆRET
Næss har lang fartstid både i Vågan og med Svolvær Musikkforening. Deres første samarbeid var Sinatra-konserten for snart 20 år siden. Senere har det vært julekonserter, nyttårskonserter og flere større prosjekter med andre artister.
– Det er en fantastisk gjeng å jobbe med. De er like fleksible som været i Lofoten og kaster seg lett i gang med alt fra jazz til klassisk. Når korpset er på et så høyt nivå betyr det også at underholdningsverdien for publikum blir høyere, mener han.

BARNDOMMENS MUSIKK
En annen som gleder seg, er solist Johannes Winther Farstad, også han en mangeårig venn av musikkforeninga.
– Dette ser jeg veldig fram til! Når vi spiller med Petter Anthon i Svolvær blir det nesten som et slektstreff å regne. Min egen musikalske oppvekst har jeg fra konsertscenen i Svolvær og her er det virkelig flotte folk som skal synge og spille sammen. Jeg synes det blir artigere og artigere for hver gang, sier Farstad.
– Hvilket forhold har du selv til Disney-musikken?
– Jeg tror mange på min alder har et veldig sterkt forhold til Løvenes Konge og slike filmer. Mye av barndommen min ligger der. Samtidig er det andre filmer jeg ikke har vokst opp med, men som jeg har fått et forhold til gjennom musikalene på kulturskolen og i min senere tid som musiker. Disney-låtene har en egen evne til å vekke følelser og favne bredt.

SOLIST: Johannes Winther Farstad gleder seg til å være solist under Disneyparaden, sammen med Karsten Ellingsen og Mari Lerberg Fossum.

Disneyparaden går altså av stabelen i Lofoten kulturhus 27. april og Svolvær Musikkforening oppfordrer folk, ikke minst barn, til å komme utkledd som sin egen Disneyfavoritt. 
Petter Anthon Næss varsler allerede nå at det er en viss fare for at han selv dukker opp på scenen i kostyme.
– Se ikke bort fra at jeg kommer utkledd som Kylo Ren fra Star Wars (mørk kriger med sterk tilknytning til kraften. journ. anm.) humrer han til Våganavisa. 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.