Arkivbilde fra åpningen av nye Vaagar Idrettspark i 2016. Foto: Eivind Biering-Strand

Kabelvåg Idrettslag feirer 125 år!

Skrevet av Trine Sivertsen
13.11.2019 13:00 - OPPDATERT 13.11.2019 19:02

Når Kabelvåg Idrettslag feirer 125 år markeres det både med familiedag og bokutgivelse.

Kabelvåg idrettslag ble stiftet 3. desember 1894, og hadde som formål ”at vække sansen for, og at drive idræt, saasom: ro, seil, turning, ski, skøite- og kjælkesport, samt idrettslæge m.v.”. Nå er det nedsatt en egen bokkomité i anledning jubileet.
– Vi vil lage ei skikkelig fin jubileumsbok, sa redaktør Håkon Brun til Våganavisa i et intervju i fjor.

Brun var også med på å lage et mindre hefte i anledning lagets 100-årsjubileum. Han forteller at jubileumsboka er en tjukkere sak på rundt 300 sider, som tar for seg de forskjellige epokene i idrettslagets historie.

VARIERTE AKTIVITETER
Det er kapitler både om tidligere og nåværende grupper og aktiviteter.
– Gruppene i dag er håndball, fotball og turn. Tidligere var også skigruppa i KIL. Og vi hadde ei boksegruppe til tidlig på 50-tallet, forteller Brun.
– De var ganske store. KIL hadde nordnorske mestere, og folk som var på landslaget i boksing!

Som vanlig i mange idrettslag, var turn den første gruppa, og folkesporten som ofte dannet grunnlaget for oppstarten av idrettslagene. 125-årsjubileet blir derfor også KIL turn sitt jubileum.

Turn har også vært den største gruppa i KIL hele veien, og stått for den største aktiviteten. Gruppa har en lang historie med større stevner og arrangementer, mindre lokale arrangementer og utenlandsturer.

På 1930- og 40-tallet hadde KIL en sprek tropp. På den tida bildet ble tatt bestod troppen av Karl Sæthereng, Simon Klausen, Terje Tysnes, Arne Christensen, Olaf Hansen, Harald Solberg, Odd Pettersen, Nils P. Nilsen, Arne Orø, Olav Arntzen, Kurt Olsen, Idar Larsen, Magne Krogtoft, Frithjof Tenggren og Bjørn Sjursen. Det er ikke så lett å kjenne igjen personene på bildet, men de to som står i midten er Frithjof Tenggren t.v. og Olaf Hansen t.h. Mannen de holder er Kurt Olsen. På toppen står Nils P. Nilsen.Foto: Lind

EN BOK FOR ALLE VERDENS KABELVÅGVÆRINGER
Komiteen har hatt store mengder av stoff som skulle sorteres, scannes og bearbeides før det fant veien inn i boken som nå er til salgs.

– Initiativet til å lage en Jubileumsbok kom fra styret i KIL, før jeg ble valgt som leder. Uansett er det naturlig at vi som Lofotens største og kanskje eldste idrettslag lager oss en bok som samler vår historie, sa leder av KIL Øyvind Løvdal til Våganavisa i april, og sa han mener boken vil vise 125 år med mange sportslige aktiviteter, stort engasjement, flotte prestasjoner og være et godt «bilde» på hva KIL har betydd for Kabelvågs innbyggere i disse årene.

– Historien inneholder både samhold og splid, seier og tap, glede og sorg, hos oss som hos de fleste andre idrettslag, dette har vi nå fått satt sammen i en bok, som jeg gleder meg stort til å få sett og lest i. Jeg har også en bestemt mening om at boken kommer til å bli tatt godt i mot av alle verdens Kabelvågværinger, legger han til.

Det er et innholdsrikt program for familiedagen i anledning jubiléet, med kafé både i fotballhallen og i 2. etasje. Ikke minst kan man få kjøpt jubileumsboka og Lofotkalenderen 2020.

Programmet for dagen blir som følgende i Vaagar Idrettspark:

12.00 – 12.30
Åpning av varaordfører Lena Amalie Hamnes. Kabelvåg musikkforening spiller, og det blir presentasjon av jubileumsboka.
12.30 – 13.00
Turnoppvisning
13.00
Åpning av fotballhallen med hoppeslott, sklie, mulighet for fotballspilling og åpen klatrevegg
14.00 – 15.00
Håndballkamp J 13/14
15.00 – 16.00
Håndball-aktivitet
15.15 – 16.00 – Åpen turnhall

Arrangørene har meldt at det er forbehold om endringer, og de håper så mange som mulig setter av dagen og kommer og feirer med dem!