Elever fra Kabelvåg skole stakk av med tre av prisene. Bak fv: Aurora Magda Jensen, Hedda Marcelie Mellingsæther, Aumaphon Saeli Fern, Maryan Deq Mehdi. Foran fv: Hanna Høier Nergaard, Mathilde Mortensen, Ine Kristin Nordheim. Foto: Johan Tangen

Kabelvåg-jenter stakk av med tre priser under Filmfest Lofoten 2020

Skrevet av Johan Tangen
19.11.2020 13:00 - OPPDATERT 19.11.2020 18:02

Onsdag kunne endelig Filmfest Lofoten 2020 gå av stabelen.

Da Filmfest Lofoten ble avlyst i mars 2020 var det ingen som trodde det skulle bli arrangert. Men enhetsleder for kultur og idrett, Steinar Pleim Johansen, klarte å organisere et lite arrangement. Løsningen ble å kun invitere prisvinnerne og lage et lukket arrangement kun for dem. Inge Wegge ble hentet inn som programleder og de fikk ordnet en tre-kamera-produksjon på Lofoten Kulturhus.

Filmfest Lofoten er et samarbeid med alle kommunene i Lofoten. 9. klassinger får besøk av en filmregissør, som forteller om filmproduksjon, før de selv skal lage film. Så sendes filmen inn til en jury som skal plukke ut vinnere i syv forskjellige kategorier.

Onsdag var det klart for prisutdeling og 9. klassingene, eller, 10. klassingene nå, møtte opp til en koselig kveld med filmvisning og tv-produksjon. Inge Wegge ledet programmet og fikk hjelp til å dele ut de forskjellige prisene, før han satt seg ned med hver enkelt vinner og snakket med dem om erfaringene de har tatt med seg.

Inge Wegge snakker med noen av prisvinnerne. Foto: Johan Tangen

PRISVINNERNE
Beste Animasjon
"Hvem puler ikke" – Leknes Skole
Leknes skole fikk prisen for beste animasjon for "Hvem puler ikke". Foto: Johan Tangen

Beste dokumentar
"Maryans reise" – Kabelvåg Skole
Kabelvåg Skole fikk prisen for beste dokumentar for filmen "Maryans Reise". Foto: Johan Tangen

Beste manus
"Samtykke" – Kabelvåg Skole
Kabelvåg Skole fikk pris for beste manus med filmen "Samtykke". Foto: Johan Tangen

Beste kvinnelige skuespiller
Hanna Høier Nergaard – "Samtykke"– Kabelvåg Skole
Hanna Høier Nergaard fikk pris for beste kvinnelige skuespiller for innsatsen i filmen "Samtykke". Foto: Johan Tangen

Beste mannlige skuespiller
Noah Elias Eriksen – "Parterapi" – Leknes Skole
Noah Elias Eriksen fikk pris for beste mannlige skuespiller, for filmen "Parterapi". Foto: Johan Tangen

Beste film
"Søvnstillinger" – Svarholt Skole
Svarholt skole vant pris for beste film med "Søvnstillinger". Foto: Johan Tangen

Beste skole
Ramberg skole
Ramberg skole fikk pris for beste skole. Foto: Johan Tangen

LAGDE DOKUMENTAR BASERT PÅ LIVET SITT
Sammen med Ine Kristin Nordheim, mottok Maryan Deq Mehdi pris for beste dokumentar. De hadde laget dokumentar om livet til Maryan fra å leve i krig i Etiopia til å komme til Norge.

– Jeg mistet søsknene og faren min i krigen i Etiopia. Jeg gikk ikke på skole, men hadde bestemoren min som lærer. I Etiopia var det ikke jobb og det var urettferdig, sier Maryan og forteller om prosessen med å lage filmen:

– Jeg hadde alt i hodet, så vi skrev manus basert på det. Så øvde vi flere ganger før vi filmet.

Hanna Høier Nergaard fikk pris for beste kvinnelige skuespiller.

– Det var veldig artig, for jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være i nærheten av det, sier Hanna, som er veldig fornøyd med dette filmprosjektet:

– Vi har fått gjort noe annerledes. Film er ikke normalt føler jeg, så det er veldig kult at vi har mulighet og sjanse til å gjøre dette.

PLANLEGGER MOT NESTE ÅR
Steinar Pleim Johansen er veldig fornøyd med hvordan kvelden gikk.

– Dette har ligget i bakhodet mitt helt siden jeg startet jobben i sommer. Så dette føler jeg er den første milepælen. Det har vært utrolig flott og jeg tror det er viktig å fortsette det gode arbeidet siden de andre kommunene og fylkeskommunen er med. Alt ligger til rette for at det kan bli ganske stort. Vi ser i dag hvor proft ting kan gjøres med et samarbeid med kulturhuset, sier Johansen og legger til:

– Vi får litt glans over det med hilsner fra ordførere, i tillegg til den runden vi hadde før vi startet opptakene. Elevene tar det vi gjør på alvor, for det er stort. Det er ikke alle som har egen prisutdeling når de er i den alderen.

– Filmene er så morsomme. Det er artig å høre de prate om hvordan filmene har oppstått. Noen er godt planlagt, hvor de har jobbet frem en ide og skrevet manus. Andre ting oppstår fordi de ikke kommer på noen ting. Det viser at kreativitet er noe vi har i oss. Noen liker å planlegge kreativiteten, mens for andre oppstår det i mangel av struktur og planlegging.

Nå er Filmfest Lofoten 2020 over, litt senere enn planlagt, men de er allerede i gang med neste filmfest.

– De hadde nesten glemt filmene sine, så skulle de plutselig få pris for det. Men nå er vi i gang igjen. Truls (Krane Meby) har vært ute hos alle skolene og hatt kurs. Elevene har begynt å lage filmer som skal leveres i slutten av februar, så blir det ny filmfest 25. mars. Da forhåpentligvis med fullsatt sal.

Steinar Pleim Johansen er fornøyd med Filmfest Lofoten 2020. Foto: Johan Tangen