Slik så det ut i fjor, da fyrverkeriet ble skutt opp fra Svinøybrua. I år var det langt færre som fikk med seg fyrverkeriet. Foto: Mari Rokkan

Kjære byen min - unnskyld

Skrevet av Redaksjonen
06.01.2020 07:00 - OPPDATERT 06.01.2020 14:02

LESERINNLEGG: Og ikke minst unnskyld, til alle innbyggere.

Jeg vokste opp i Svolvær i mine første 10 år. Det skapte både minner, og venner for livet. Svolvær har alltid, og vil alltid ha en stor plass i mitt hjerte.
Ikke minst fordi familien min bor her, og jeg har besøkt dem nesten hver eneste juleferie siden jeg flyttet.

Bortsett fra sommerens båtturer, og lange late dager under fjellet – er noen av mine beste minner nyttårshandelen med familien. Fyrverkeri har alltid fascinert meg, og det var hyggelig at familien fikk lov å overta tillit fra Svolvær Innbyggerforening, og Svea med utsalg og oppskyting i Svolvær.

For oss har sikkerhet gått foran. Både over disk og ellers.

Når det gjelder årets byfyrverkeri er det først og fremst viktig å presisere at Svolvær Innbyggerforening IKKE skal klandres. Vi har tidligere ventet på hurtigruten,men ikke fordi turistene skulle få det med seg, som flere klandret oss for.
Hurtigruta er for meg, som sikkert for flere andre et symbol for kysten, for folket som bor her. Ho Kari Bremnes har sagt det så fint i sangen hennes om Hurtigruta.

Det er veldig hyggelig å høre signalet når den er på vei inn i havna.
I år logget vi hele romjula, når hun kom inn, som regel var klokken godt over 18.00
Jeg spurte derfor Svolvær innbyggerforening om vi skulle fyre av når den tuta, og det fikk vi ok på.

I 2018 venta vi godt over en halvtime før vi fyrte på , da den var forsinket.
Men tilbake til at det ble skutt opp 10 minutter før tiden – Jeg kan ikke få understreket nok, at det er kun vi som skal klandres for at vi ikke tenkte den kunne finne på å komme tidligere inn, eller så på klokka. Vi var opptatt av at vinden løyet, og det skulle være trygt.

Og feilen vi gjorde var altså av alle ting, å ikke se på klokken, men lytte og se etter hurtigruta. Samtidig var det da vi rigget 50 batterier, så sterk vind i 17.00 tiden, at vi vurderte å måtte avlyse, selv om det var meldt roligere til kl 18.
50 batterier skulle skrues forsvarlig på plass, og igjen – vi så på hurtigruta – og glemte å se på klokka. Ikke minst fordi det var en veldig rolig periode uten vind.

Inne i byen da vi dro var det rolig, de fleste av dere vet det blåser mer på moloen. Den er i tillegg smal, og vi har våre retningslinjer å gå etter.

Svolvær Innbyggerforening fortjener KUDOS for all jobben den gjør for Svolvær og innbyggerne.

Det har vært vanskelig i de siste årene å få inn nok penger til et såpass stort fyrverkeri, og flere av bedriftene som sponser dette, har medlemmer fra innbyggerforeninga som eiere/ansatte.

Det er alltid vondt å vite man gjør noe feil. Ekstra vondt på en dag som skal stå i feiringens tegn. Vi ønsket det skulle bli en fin markering inn i 2020, og la inn ekstra fyrverkeri for 5000.-

Samtidig skal dere også vite, at ingen av pengene for fyrverkeriet går til lønn for jobben som blir gjort. Det har vi alltid også lagt inn som et bidrag.

Igjen vil jeg presisere at skylden for dette, kun er hos meg. Svolvær innbyggerforening gjorde ingen feil – og bør få både respekt og fortsatt støtte for alt de gjør for byen.

Jeg tillater meg likevel å ønske dere alle et nytt år med glede og hjertevarme.

Igjen- 
Unnskyld byen min, og dere som bor der.

Unn Helene Svendsen