VARIERTE UTTRYKK: Studentene ved Nordland kunst- og filmfagskole jobber med ulike tilnærminger til det bevegelige bildet. Her lager Ingeborg Augunset pappmasjé som del av en filminnspilling. Foto: Nordland kunst- og filmfagskole

Kunst- og filmfagskolen åpner dørene for lokalbefolkningen: – Det vi holder på med er egentlig ganske nedpå!

Skrevet av Karianne Steen
04.12.2018 14:00 - OPPDATERT 05.12.2018 19:27

Søndag 9. desember holder Nordland kunst- og filmfagskole åpent for folk flest. Samtidig inviterer Lofoten Folkekjøkken til gratis middag.

Fredrik Johansen (25) er andreårsstudent ved Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg. Sammen med de rundt 40 medstudentene ved skolen inviterer han lokalbefolkningen og andre interesserte til Åpen dag på skolen søndag 9. desember. Her kan folk få anledning til å bli kjent med de innholdsrike lokalene, og se hva studentene arbeider med.

NEDPÅ
Johansen sier at tanken bak Åpen dag er at skolen ønsker å holde en åpen og inviterende profil. For det er kanskje ikke alle som vet hva man gjør på en kunstskole.
– Jeg husker hva jeg selv tenkte før jeg begynte å studere. Jeg syntes det var litt rart og fremmed. Det hadde nok hjulpet hvis jeg hadde fått komme innenfor dørene på kunstskolen. Det vi holder på med er egentlig ganske nedpå! sier Johansen.

Siden høsten 2017 har Nordland kunst- og filmfagskole drevet bachelorutdannelsen "bevegelige bilder", hvor studentene jobber med alt fra klassisk fortellende film, installasjoner, performancekunst, og lyd- eller videoarbeid.
– Vi er ikke en ren maleskole, sier Johansen, og forklarer at arbeidet ved skolen er knyttet til film- eller videorelatert kunst.

BLACKBOX: Nordland kunst- og filmfagskole har en stor og velutstyrt blackbox, hvor studentene kan eksperimentere med form, teknikk og innhold. Her fra en nylig filminnspilling. Foto: Nordland kunst- og filmfagskole
VIL FORTELLE
Samtidig skjer det mye i prosessen før det ferdige film- eller videoresultatet. Johansen forklarer det enkelt med å vise til den kjente filmtrilogien «Ringenes herre».
– Det blir jo gjort masse arbeid i prosessen før det ferdige resultatet. Alt skal planlegges, man skriver tekster og manus, kostymer skal lages, og så videre. På Åpen dag vil vi ta folk med bak de ferdige filmene, og vise hvordan vi jobber, sier Johansen, som lover publikum en tur innom studentenes klipperom og arbeidspulter – og kanskje kan de til og med få prøve seg på noen praktiske oppgaver.  
– Vi vil være tilstede overalt på skolen under Åpen dag. Vi har mye vi vil vise fram og fortelle. Og vi vil at folk skal spørre om det de lurer på, sier Johansen.

LOKALMILJØET VIKTIG
Sille Storihle er billedkunstner og hovedveileder ved Nordland kunst- og filmfagskole. Hun forteller at det er en bred tradisjon for å åpne dørene for publikum på de ulike kunstakademiene i Norge.
– Vi mener derfor at det viktig for oss i Kabelvåg også. Stedet vi er på er veldig sentralt for oss, og vi ønsker at det skal være enda mer kontakt mellom skolen og det lokale miljøet. Lokalmiljøet er vår viktigste samarbeidspartner og publikum, sier Storihle.

GRATIS MIDDAG
Fredrik Johansen forteller at skolen har vært rundt og markedsført Åpen dag på folkehøgskolen, og under julegrantenningen i Kabelvåg. De skal også en tur innom Aust-Lofoten videregående skole.
– Vi bruker mye tid og ressurser på å lage et stort og koselig arrangement. Vi håper at mange kommer innom på søndag! sier Johansen, og tilføyer at det vil være mulighet for å få seg en matbit underveis i arrangementet.
– Lofoten Folkekjøkken inntar kantina vår, og inviterer til gratis middag og restemat, sier Johansen.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.