TEAM SPLASTIC: Denne innovative gjengen fra Skrova skole skal være med i Lego league førstkommende helg. Foto: Monica Ellingsen

Skrova skole med treningstips til romfarere

Skrevet av Leserbidrag
08.11.2018 20:00 - OPPDATERT 09.11.2018 10:04

First Lego League arrangeres for første gang i Lofoten til helga. Skrova skole deltar med en løsning for å holde seg i form i verdensrommet.

Det er en spent gjeng fra Skrova skole som skal delta på First Lego League for aller første gang. Elevene har hatt spesiell fokus på kjerneverdiene inkludering og lagarbeid i sitt prosjektarbeid, slik at alle elevene på flere trinn har fått bidra i oppgaveløsingen.

INNOVASJON
First Lego League er en vitenskapskonkurranse for ungdom fra 10 - 16 år. Alle skolene i Vågan deltar med lag i konkurransen, og det samme gjør tre skoler fra Vestvågøy. 10. november går tidenes første First Lego League av stabelen i Lofoten, nærmere bestemt ved Vågar idrettspark i Kabelvåg. Her skal lagene konkurrere i å finne innovative løsninger på en problemstilling, designe og programmere en robot, i markedsføringen av sitt prosjekt og i hvordan man har arbeidet med kjerneverdier i prosjektet – eksempelvis innovasjon, inkludering og lagarbeid.

SPLASTIC SPACE FITNESS
I år er temaet for konkurransen «In to Orbit", og i vitenskapskategorien har Skrova LL derfor forsket på hvordan holde seg i fysisk form på reiser i verdensrommet. De har funnet ut at dagens løsning er svært dyre og veldig tunge installasjoner i romfergene.

Ungdommen på Skrova skole har forsket på å finne løsninger som er lettere og rimeligere. De jobber med å utvikle et produkt som de har kalt for Splastic Space Fitness. Som er en type treningsstrikk som de kan ha lett tilgjengelig festet på drakten og som kan festes i kroker og annet for å gi motstand. Dermed kan de trene når som helst og hvor som helst i romskipet.

Splastic mener de sparer drivstoff, sparer plass og er bra miljømessig fordi de sparer vekt på romskipet og dermed går også drivstofforbruket ned. Løsningen de har kommet frem til mener de sparer drivstoffkostnader, sparer plass og er enklere i bruk.

STERK I ROMMET: Skrova-metoden gjør at man kan trene når og hvor som helst i verdensrommet. Foto: Monica Ellingsen
LÆRERIKT
Elevene i Skrova har jobbet med prosjektet og konkurransen siden midten av september.  Noen jobber med forskningen knyttet til problemstillingen, andre med programmering av roboter, mens andre jobber med markedsføring og rapportskriving.

Elevene har skaffet seg flere sponsorer og hjelp til oppgavene underveis, og hadde generalprøve for foreldre og lærere på skolen sist onsdag. Tilbakemeldingene var strålende og med en siste finpuss mener de å være klare til kamp i Kabelvåg lørdag.

FINPUSS: Skrova skole er klare for Lego league. Foto: Monica Ellingsen

STOLT REKTOR
Rektor i Skrova Mona Sjåvik forteller at både hun og lærerne er kjempestolte over innsatsen elevene har vist og hvordan elevene har forsket seg fram til produktet.
– Dette har vært god læring på mange felt, både faglig og sosialt, og elevene gir tilbakemelding på at det har vært både lærerikt og fint å jobbe sammen om et prosjekt på tvers av klassene og aldersforskjell. 

– De som vinner konkurransen i Kabelvåg, kommer til den nasjonale finalen i Lillestrøm. Men først og fremst fokuserer vi i Skrova på å ha det gøy og å suge til oss lærdom dette første året vi deltar, sier Sjåvik. 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.