FOR TURISTSKATT: Reiselivssjef i Lofoten, Elisabeth Dreyer. Foto: Arkiv Arkivfoto

Klar for å innføre turistskatt

Skrevet av Eivind Biering Strand
01.12.2018 16:00 - OPPDATERT 02.12.2018 10:02

– En turistskatt er kjempeviktig for Lofoten-regionen. Jeg velger å kalle det en besøksavgift, og vi er godt i gang med å forberede en innføring, mener daglig leder Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten.

Det sier reiselivssjefen i Lofoten til Klassekampen, i en reportasje der det går fram at de seks kommunene i Lofoten, Nordkapp kommune i Finnmark, Stranda kommune i Møre og Romsdal og Stryn kommune i Sogn og Fjordane vurderer å innføre turistskatt. 
– Vi har i dag utgifter på turistene, og må ha høy beredskap i helsevesenet, brann og søppelhåndtering. Vi trenger også midler for å etablere fellesordninger, offentlige toaletter og vi vil gjerne pynte litt i kommunen for å framstå som hyggelige og imøtekommende, sier ordfører Kristina Hansen (Ap) i Nordkapp kommune til Klassekampen.

I følge avisa har Nordkapp kommune besøk av rundt 400.000 turister i året på grunn av det imponerende Nordkapplatået. De 3200 innbyggerne i kommunen merker presset, spesielt om sommeren.
Stortinget vedtok i fjor å ikke innføre en nasjonal turistskatt, men åpnet for at regioner og kommuner kunne innføre lokale ordninger. Det ønsker de seks kommunene i Lofoten å benytte seg av.

KALLER DET "BESØKSAVGIFT"
– En turistskatt er kjempeviktig for Lofoten-regionen. Jeg velger å kalle det en besøksavgift, og vi er godt i gang med å forberede en innføring, sier daglig leder Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten, til Klassekampen.
I følge avisa velger Dreyer velger å kalle turistskatten en «besøksavgift», og tror at en slik avgift vil gjøre det lettere å legge til rette for turisme.
Lofotkommunene har til sammen 25.000 innbyggere og har i løpet av året besøk av nærmere én million turister.
– Det er plass til alle her, men det må legges til rette. Vi trenger mer enn toaletter, rasteplasser og søppelhåndtering. Bare det å lære turistene å oppføre seg i utmarka der sauer beiter, er et tema som er viktig, sier Dreyer til Klassekampen

VIL GI REISELIVSLØFT
Hvordan turistskatten skal innkreves, er fortsatt et åpent spørsmål. Kommunene vurderer innfartsåren til lands, på flyplassene eller kaiene der ferjer og cruiseskip anløper. Samtidig som Dreyer tror besøksavgiften vil gjøre det lettere å tilrettelegge for turisme, håper hun ekstra midler kan gi et reelt reiselivsløft, ifølge Klassekampen.

 

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.