KLARE FOR KAMP: Fra venstre Benedikte Morfjord, Mia Johanne Nordseth, Signe Petra Johnsen Sundklakk og Vilde Setten Breivik. Foto: Morten Moe

Klare for sitt første «NM»

Skrevet av Morten Moe
09.10.2018 17:00 - OPPDATERT 10.10.2018 12:15

Benedicte, Mia, Signe og Vilde er hoppende glade – turnjentene fra Kabelvåg skal delta i Nasjonal rekruttkonkurranse for 11- og 12-åringer.

Til helga deltar fire jenter fra Kabelvåg IL Turn på Nasjonal Rekruttkonkurranse i Tromsø. Det er det nærmeste man kommer et NM for denne aldersgruppen.
Og jentene storgleder seg!
Benedikte Morfjord (12), Mia Johanne Nordseth (11, snart 12), Signe Petra Johnsen Sundklakk (11) og Vilde Setten Breivik (11) skal gjennom et program bestående av hopp, frittstående, bom og skranke.
Først og fremst er det selve konkurransen de gleder seg til. Siden det er første gang de deltar i et så stort stevne, blir rammen rundt stevnet noe de må ta på strak arm.

SELVTILLITEN I ORDEN
– Vi gleder oss til frittstående og skranke, sier jentene i munnen på hverandre.
Men selvtilliten er det ikke noe å si på.
– Vi kommer til å gjøre det skikkelig bra, spår Benedicte, med et stort glis rundt munnen.
– Bare vi klarer å strekke ut beina og smile, så går det bra, mener Vilde, som nettopp har vært gjennom en skrankeøvelse der trener Elise ga henne påpakning for at bena ikke var rette nok.
Men selv om det er første gang de deltar i en slik høytidelig konkurranse, er de erfarne turnere. Mia er den som har kortest fartstid med sine to år som aktiv. De andre har startet da de var 3-4 år gamle.

– Får dere tid til andre aktiviteter når dere bruker så mye tid på turn?
– Jeg er med på fotball og ski, sier Vilde, som tydeligvis er den som har flest aktiviteter. De andre jentene har litt roligere ukeprogram, selv om en av jentene gjerne skulle hatt mer tid til drilling også.

LAG FOR FØRSTE GANG
I turnforeningen er det i dag rundt 300 medlemmer, og i apparatturn jenter 24 aktive utøvere.
– Det er artig at vi i år kan sende fire jenter til denne konkurransen, sier trener Elise Dahl-Hansen.
– Det betyr at vi for første gang kan stille med lag, og det gir konkurransen en ekstra dimensjon, mener turn-treneren, som kan fortelle at det i denne aldersgruppen ikke er kvalifisering for å delta.
– Man må rett og slett være på et visst nivå før man får delta, og det er trenerne rundt om som avgjør hvem som er gode nok til å delta. Vi har vurdert nøye hvem som skal få delta, og disse fire har absolutt godt nok nivå til å stille i konkurransen, mener Dahl-Hansen. 

KJENNE PÅ STEMNINGEN
– At de deltar denne helgen er mest for å få erfaring. De får se hvilke andre turnere som er med i Norge, og får kjenne litt på den mest høytidelige konkurransestemningen de kan få som rekrutter.  Når de fyller 13 år er det klasseinndeling og mer alvor.

Turn er kanskje en av de idrettene der det trenes mest. Denne uken, mens det er skolefri, er jentene i hallen fem timer – hver dag. En normal uke med trening ligger på rundt 12 timer.
– Turn er en idrett som krever ganske mye av en person. Mange repetisjoner, og så er det jo en idrett som krever mye i form av spenst, styrke, fleksibilitet og koordinasjon. Det tar lang tid, og de bruker mange timer på å bli god. Men så lenge jentene har det gøy og koser seg med turn er ikke 12 timer noe problem!

Bildeserie
Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.