Klare til kamp

Skrevet av Morten Moe
13.03.2019 07:00 - OPPDATERT 19.03.2019 14:09

LEDER: Etter flere års fravær gikk Vågans kvinner i tog igjen 8. mars. Med en regjering som vil reversere abortsaken og MeToo i alle kanaler, var det åpenbart at det måtte komme en motreaksjon.

Det møtte opp nærmere 80 tilhørere i bitende kulde på torget i Svolvær. Det var både menn og kvinner, unge og gamle. Kvinnekamp slik det har blitt i dag, er ikke bare for kvinner, den ser ut til å engasjere alle. Her i Vågan var det venstresiden som tok tak i dette og stilte opp med appeller - hvor ble det av høyresidens kvinner? Vi kan ikke tenke oss annet enn at de også støtter kvinners rettigheter.

Mange undrer seg nok over hvorfor det har blitt slik at man må opp på barrikadene igjen. De forbinder kvinners kamp for rettigheter som noe som foregikk på 70- og 80-tallet. men de siste års erfaringer viser at det dessverre ikke er slik. Det er hele tiden krefter i sving som gjør det vanskelig for kvinner å nå fram med sine krav. Og i så måte er det viktig at kvinnene har fått sin egen dag, for å markere samhold og kampvilje.

Regjeringen Solbergs krumspring for å få KrF med på laget måtte skape bølger. Å reversere rettigheter som av moderne kvinner blir sett på som naturlige var å stikke hånden inn i vepsebolet. Og da er det naturlig at vepsene stikker. 

MeToo startet kanskje for alvor i Hollywood, men menns syn på kvinner kan vel også i Norge trenge en korreksjon. Kvinner skal ikke være nødt til å finne seg i å være sexobjekter, godta lavere lønn eller holdes utenfor styrerommene. Og vi må klare å få til likestilling i skolene. Gode verdier allerede som barn kan kanskje stoppe noe av den forskjellsbehandlingen mange opplever i dag.

Den internasjonale kvinnedagen handler om å vise kvinner respekt. Dagen handler om å feire og kjempe for kvinners økonomiske og sosiale selvstendighet. I så måte går norske kvinner i front, og vi støtter kampen for større likhet mellom kjønnene.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.