På klassetreff: Kerstin Kjelstrup-Olsen Barosen, Anne Margrete Rødsand, Toril Hildrum Iversen, Elin Lichtwarck Borling, Mette Wetting, Merethe E Størkersen, Randi Helene Paulsen. Foto: Karianne Steen

Klassefest for 67-åringer

Skrevet av Karianne Steen
28.06.2018 21:00 - OPPDATERT 29.06.2018 07:26

Det er 60 år siden de begynte på folkeskolen, og sju år siden forrige fest. Sist helg var det duket for nytt klassetreff for 1951-kullet ved Svolvær skole.

Det oser forventning og gjensynsglede av venninnegjengen som vi møter på Bacalao kvelden før kvelden. I morgen er det klassefest – 60 år etter at de startet på folkeskolen. Med mer eller mindre avslepen nordlandsdialekt snakker de voksne damene blidt i munnen på hverandre.

GOD SPREDNING
– Fortell hva du heter, hvor du bor og hva du jobber med?
Svarene forteller om bred geografisk spredning. De fleste er pensjonert, men alle kan fortelle om aktive og spennende yrkesliv. Mette Wetting Medalen bor i Drammen.
– Jeg er sykepleier og helsesøster, og går av med pensjon til neste år. Jeg pleier å reise til Lofoten med barnebarna. Da går vi på Tjeldbergtind, bader under fjellet, og drar til Henningsvær. Og så lager vi billedbok fra turen, sier Mette, og gir stafettpinnen videre til klassevenninnen Merethe Størkersen, som bor i Bodø og har jobbet som aktivitør på aldershjem. Størkersen forteller at hun stadig er på besøk i Svolvær.
– Jeg har stemoren min her, ho Solveig Størkersen. Og Solveig Flatø, som er min aller beste venninne. Vi har snakket sammen nesten hver dag i 60 år, smiler Merethe, som sitter i komiteen for klassetreffet sammen med Randi Paulsen som bor på Nesodden. De to venninnene forteller at de alltid har hatt kontakt. Planleggingen av klassetreffet startet de i fjor høst.
– Vi har hatt det så koselig og flirt så mye. Det meste av planleggingen har vi tatt over telefon, og hatt mange fine samtaler, sier Randi.
– Men nå har hun vært på besøk hos meg i Bodø, smiler Merethe.

Venninnene forteller at de er 27 stykker som har meldt seg på til klassetreff.
– Vi var rundt 65 på folkeskolen, men det er faktisk 13 som er døde allerede. Over halvparten av de som er igjen kommer på fest. Men vi tror kanskje dette blir den siste festen. Det er ikke sikkert vi kjenner hverandre om ti år, flirer damene.

Toril Hildrum Iversen er den eneste rundt bordet som bor i Svolvær, hun har jobbet i Solheim barnehage. Anne Rødsand bor i Bergen, og forteller at hun har vært i IT-bransjen siden 1971. Randi Paulsen bor på Nesodden, og har jobbet i NAV. Det samme har Elin Lichtwark Borling i Sarpsborg. 

– Hvordan er det å komme tilbake?
De fleste kommer til Lofoten en gang i året. De må se havet, og fjellene. Men utviklingen av Svolvær by er ikke venninnene like entusiastiske over.
– Vi snakket nettopp om det. Det var en periode da de utviklet byen i riktig retning, med kaipromenade og fine bygg. Nå har det bikket over med klattebygging og høye hus. Det er ikke personlig lenger.
– Vorsetøya som var Vorsetøya er jo bare blitt en flat flekk, mener svolværjentene, som mener det er pengene som rår.

ØKT STOLTHET FOR LOFOTEN
Men nå er det klassefest, og i kveld skal de møtes på Anker brygge.
– Og så skal vi ha byguiding i morgen, før selve klassefesten med fin middag på Scandic.
– Og så skal jeg på Tjeldbergtind, sier fjellgeita Mette.

– Man har hørt historier om nordlendinger som ikke fikk seg hybel i Oslo på 70-tallet, fordi de var nordlendinger. Nå er Lofoten kanskje et av de mer eksotiske stedene man kan komme fra?
– Jeg opplevde aldri at det var noe problem å være nordlending i sør. Men jeg husker noen som gikk inn for å snakke østlandsdialekt, sier en av damene, og forteller at hun er stolt av å komme fra Lofoten.
– Jeg må alltid opp hit. Jeg blir hel her!

Kull 1951 på 60-årsjubileum i Svolvær. Foto: Privat

 

 

 

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.