Ole Harald Johnsen, Marianne Linder Olsen og Dr Laurent Findji. Foto: Trine Sivertsen

Kombinerte kurs og rekreasjon

Skrevet av Trine Sivertsen
02.09.2019 08:00 - OPPDATERT 02.09.2019 17:02

I helgen ble det arrangert kirurgikurs i Svolvær i regi av Lofoten Dyreklinikk og 30 veterinærer kom fra fjern og nær for å delta. Medarrangørene er Fredrikstad Dyrehospital, som er kjent fra TV-serien "Veterinærene".

Olsen og Ole Harald Johnsen fra Fredrikstad Dyrehospital gikk på veterinærskolen sammen, og har lenge ønsket å få i gang kurs sammen i Lofoten. Johnsen har feriehus i Lofoten, og de er begge fornøyde med konseptet. De planlegger å arrangere kurs årlig sammen i Lofoten.

Kurset ble lagt opp med et variert program med tid for naturopplevelser inni mellom alle foredragene de skulle gjennom - med alt fra fjellturer til surfing. 

- Det er fint å kunne kombinere kurs og rekreasjon, det er veldig unikt for dette kurset. Det er jo et tøft yrke, så det trengs å legges opp tid til å gjøre hyggelige ting og være sosiale, forteller Olsen.

For å holde foredrag i helgen var det Dr Laurent Findji fra Fitzpatrickreferrals som er en verdenskjent kirurg og foreleser, og Olsen forteller at det er stort å få ham til Svolvær for å holde foredrag på kurset.

− Det er utrolig kult å ha han som foredragsholder her ute på Svinøya, forteller en engasjert Olsen.

En storfornøyd gjeng på kurs i helga. Foto: Trine Sivertsen

MERKER ENDRINGER
I 2018 stod Marianne fram i DN og fortalte sin historie om hvordan kroppen til slutt kollapset som følge av arbeidspress og forpliktelser, og hvordan hun brukte et år i terapi for å komme seg ut av den vonde spiralen.

I undersøkelsene DN presenterte, går det fram at selvmordsraten blant veterinærer er nesten dobbelt så høy som i den øvrige befolkningen, og at dette er et gjentagende fenomen i hele verden. Siden artikkelen forteller Olsen om store endringer i eget yrke. Psykisk helse er satt på agendaen, og er et gjennomgående samtaleemne blant kollegaer, på jobb og på kurs.

Olsen elsker yrket sitt, å ha dyrepels mellom hendene, men understreker at det ikke bare er idyll.

− En av de tingene som vil hjelpe betraktelig på veterinærenes psykiske helse er at folk generelt får større forståelse for hva vi faktisk holder på med. Yrket er utrolig bredt, og folk burde vite hva det krever av oss, forteller hun.

TID TIL HVERANDRE
For Olsen er naturen en av de viktige delene i hverdagen for rekreasjon, for å få puste ordentlig ut i hverdagen. Det er ikke tilfeldig at det er lagt opp til mye tid ute i naturen under kurset her i Lofoten.

− Noen skal til Unstad for å surfe, noen vil bare prate og nyte Lofoten. Når man reiser på kurs har man ofte ikke tid til å snakke med de andre deltagerne. På denne måten har vi tid til hverandre, sier Olsen.

− Det som er så fint nå er at vi er en liten gruppe, alle blir kjent med hverandre, og det er jo fantastisk magisk å være i Lofoten og vi har hatt foredragene på Svinøya som er helt fantastisk, forteller hun.

Olsen ser fram til å se hva kursene i Lofoten kan bli i framtiden, og er svært fornøyd på Svinøya når vi møter henne. Kursets siste foredrag er over, og solen skinner før det er planlagt tur opp på Fløya på kursets siste dag.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.