Filmen IVO konkurrerer om Gullpalmen på Tromsø Internasjonale Filmfestival, og Lande er i tillegg nominert til Skårungen. Foto: Jona Kleinlein/Original Film

Konkurrerer om pris på Tromsø Internasjonale Filmfestival

Skrevet av Trine Sivertsen
10.01.2020 19:00 - OPPDATERT 11.01.2020 13:02

Kortfilmen IVO ble filmet i Laukvik i februar 2017, under ekstreme værforhold med orkan og strømbrudd - og en høygravid regissør.

– Det gikk jo veldig fint, jeg var i god form. Folk på sett tok litt ekstra hensyn og hjalp til, men det var været som var utfordrende. Vi har bodd i Laukvik i nå fem år, og har ikke opplevd noe sånt som det. Det var knekte ledninger og flaggstenger, og folk i crewet fikk ikke sove om natten fordi de var redde, forteller en munter Christina Lande til Våganavisa. 

Nå er hun ute i mammapermisjon, og hun innrømmer at hun nok er litt i fødselspermisjon-tåka når vi ringer henne. Filmen IVO hadde premiere under Kortfilmfestivalen i Grimstad juni 2019, og skal nå vises under Tromsø Internasjonale Filmfestival. Den vises i sideprogrammet Film fra Nord, der den konkurrerer om Tromsøpalmen.

Regissør Christina Lande har de siste årene hatt base i Laukvik med sin samboer, filmskaper og fotograf Edvart Falch Alsos. Hun har gjort flere kortfilmer, og har sin utdannelse fra Westerdals Film og TV, filmvitenskap ved NTNU, samt litteratur, film og teater ved Universitetet i Agder.

LØST BASERT PÅ EN BARNDOMSOPPLEVELSE
Filmen handler om Iben, spilt av Guri Johnson, som bor i en bygd i Lofoten sammen med hunden sin, Ivo. Til tross for at hun har jobbet lenge på den lokale skolen har hun aldri helt funnet sin plass i det lille samfunnet.

En dag blir hun vitne til at en av hennes elever utagerer mot en annen lærer. Iben kjenner guttens bakgrunn og tar han i forsvar. Hun lar han bli kjent med hunden sin, og gutten, spilt av gutten spilles av Erlend Anton Fjelltun, vokser raskt på mestringsfølelsen. Ved et uhell under lek med hunden blir han bitt, og lokalbefolkningen krever at hun avliver Ivo. 

– Handlingen i filmen er løselig basert på en opplevelse jeg selv hadde i oppveksten. Hunden familien min adopterte angrep nemlig en dag naboen sin hund. Det gikk heldigvis bare bra med den lille hunden, og forholdet til naboene ble kanskje til og med nærere, men jeg husker vi mottok brev i postkassa med signaturer fra flere som ville ha hunden vår avlivet. Den følelsen vil jeg huske hele livet. Ikke bare uroen knyttet til det at din beste venn kanskje må avlives, men også følelsen av å bli fulgt med på, å føle seg uønsket og føle at folk har noe imot deg. Dette var vel utgangspunktet der jeg startet å utvikle historien til filmen, fortalte Lande til Våganavisa i 2018.

Christina var høygravid under innspillingen, men det var været som var utfordrende. Foto: Jona Kleinlein/Original FilmNOMINERT TIL SKÅRUNGEN
Christina er i tillegg nominert til prisen Skårungen. Dette er en pris som gis av Nordnorsk Filmsenter, og går til en talentfull filmarbeider som er i starten av sin kunstneriske karriere og er bosatt i Nord-Norge.

– Det er veldig fint å jobbe med film her. Det eneste er at det er store avstander mellom alle i bransjen, både i Lofoten og i resten av Nord-Norge. Det regionale filmsenteret er flinke til å se unge filmskapere og legge opp til samarbeid og bygge nettverk. Man savner å møtes i utviklingsfasen, å ikke bare snakke på Skype, forteller hun.

TRIVES GODT I LAUKVIK
Likevel synes hun det er supert å ha base i Laukvik, og forteller at det er mange dyktige folk her. Og avstanden gjør forøvrig lite. Samboeren Edvard jobber i Kabelvåg, og har et stykke å pendle hver dag.

– Når vi bodde i Oslo brukte vi jo uansett kanskje tre kvarter på buss eller trikk, men her har vi verdens vakreste pendlervei, forteller hun.

– Vi trives utrolig godt i Laukvik, med babyboom og alt, ler hun. Hun syntes det var utrolig stas å lage film i bygda, og hun roser folk som har vært behjelpelige med alt mulig og stilt opp som statister.

Filmen IVO er produsert av Original Film ved produsent Mona Steffensen, og er finansiert med støtte fra Nordnorsk Filmsenter, Norsk Filminstitutt og Fond for lyd og bilde.