Foto: Sylwia Bokwa Pedersen

Korona-skole på VIO

Skrevet av Sylwia Bokwa Pedersen
10.05.2020 20:00 - OPPDATERT 11.05.2020 10:02

Sylwia Bokwa Pedersen er rektor ved VIO, og har skrevet denne artikkelen om hvordan det har vært å komme seg gjennom Korona-tiden de siste ukene.

Utenfor vinduet dalte store, tunge snøfnugg mot bakken. Verden var stille. Både elever og lærere samlet seg sammen for å høre hvilke tiltak regjeringen bestemte seg for å sette i gang i kampen mot coronaviruset. På tavla så vi alvorstunge Erna Solberg som fortalte alle landets borgere at fra fredag 13. mars skulle alle landets skoler holde stengt.

Med ett ble skolehverdagen snudd på hodet. Elevene ble sendt hjem og lærere startet med digital undervisning. Dette ble en drastisk endring for de fleste av oss. Det var et vemodig syn da elevene hentet sine bøker og gikk ut døra på fredag den 13. uten å vite når de kunne komme tilbake til skolen igjen. Hva vil skje med grunnskoleeksamen eller norskprøven? Hvordan skulle de nå skaffe dokumentasjon som trengs for å få oppholdstillatelse eller norsk statsborgerskap? Mange spørsmål, få svar. Stemningen var likevel god. Det er helt utrolig hvordan vi mennesker fungerer, hvor fort vi venner oss til den nye hverdagen, og hvor fort det unormale blir den nye normalen for oss.

Alle var spent på hvordan den nye hverdagen ville bli. Og selv om den ble annerledes, ble den god likevel. Klassene møtes på Teams hver dag kl. 8.30 til undervisning. Alle følger sin opprinnelige timeplan og fagfordeling. Etter at den første frustrasjonen har lagt seg på grunn av bilder som frøs, barneskrik i bakgrunnen, elever som mistet internettilkobling, har vi funnet en ny rytme i hverdagen. Elevene setter pris på å ha en fast struktur i hverdagen, meningsfulle oppgaver å gjøre og ikke minst det sosiale. Gleden er stor hver morgen når alle greier å logge seg på. Lærere ringer til de som enda ligger og snorker mens uværet herjer utenfor, og undervisningen er i gang. Vi ser tydelig hvor viktig det er for alle å bety noe, å være en del av noe og høre til.

Vi opplever mange artige episoder hver eneste dag, og her vil vi gi dere et lite innblikk i den digitale hverdagen på VIO.

Foto: Sylwia Bokwa PedersenLærersamarbeid skjer òg på Teams. På gruppa EL KNUMOTO møtes noen lærere for å samarbeide nærmere eller teste ut nye ting/ideer til nettundervisninga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Sylwia Bokwa PedersenNettet/plattformen fungerer ikke optimalt hver dag. Når eksempelvis nett-tavla ikke vil henge med, må en ty til tusj og papir. I M4-engelsk jobber en daglig med ordenstall, så òg 14. april. Dagens lille «starter» for elevene var å finne ut om «Puffin Arrival Day», eller som de seier på Lovund «Lundkommerdagen». Papirtavla med det engelske navnet fungerte heldigvis (blir ikke speilvendt når elevene les fra si side ), elevene googla det hele, og kom fram til ordenstallet «the 14th of April». Neste overrasking var at «the 14th» markerer òg «1st summer day», første sommerdag. Reaksjonen var: «All that snow! Unbelievable!»

 

Klasse M4-engelsk på nett-undervisning Klasse M4 er avgangsklasse, og må derfor stå på med mange skriftlige innleveringer òg i disse tider. Det arbeidet foregår på vanlig mail. M4 er en trivelig gjeng, her representert med de som logga seg først på i dag, Nima, Letina, Salah, Abdi og Daniel. Vi hilser på hverandre med kamera på. Under sjølve undervisninga er kamera av for å unngå unødvendig treigheit i nettet.

Foto: Sylwia Bokwa PedersenPåskepynt produseres i fellesskap av elever i  Grunnmodulen under veiledning av læreren.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

#CoronaLove

 

   

 

 

 

 

 

Foto: Sylwia Bokwa PedersenEn sunn sjel i et sunt legeme. Mona starter hver dag med litt gymnastikk.

 

 

 

 

 

 

Foto: Sylwia Bokwa PedersenPå onsdager kommer Martin innom skola for å drive digital undervisning. Han sier at han skal gjøre seg klar for å gå på tv. Og det er akkurat det han gjør.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Sylwia Bokwa PedersenDet løses interessante problemer på nett, og Kahoot er alltid populært.

Modul 1/2 i Malene si gruppe har kommet i gang med MinNorsk-bøkene. Der er det et kapittel der dugnad er et sentralt tema. De har jobbet med å forstå ordet dugnad, sett på ulike bilder, plakater og filmer. I tillegg brukte de den fine funksjonen "delt skjerm" og i fellesskap laget de en fin plakat for dugnad på VIO-skole der elevene bestemte hva som skulle stå på plakaten, og lærer utformet på "delt skjerm". 

 

 

Foto: Sylwia Bokwa PedersenFoto: Sylwia Bokwa Pedersen«Tommelen opp – dette klarer vi!» er mottoet for lærer Vibeke Birkeland Johansen og de positive elevene i klasse A2-B1 på norskopplæringen. De har fulle dager med nettskole og alle en super innsats for å lære seg norsk i en krevende hjemmesituasjon. Men flere håper veldig at de snart kan møtes igjen i et vanlig klasserom.

– Dette går bra en stund, men vi lærer enda bedre når vi er sammen i virkeligheten, sier elevene på norskopplæringen.

Foto: Sylwia Bokwa PedersenPå VIO skole møter Anne-Lise trofast opp hver eneste dag og får i gang alle pc-er som trenger ekstra stell. Hun løser opp alle praktiske utfordringer som dukker opp i tusentall, lærer opp og hjelper til alle som plages med å komme seg på nett. Dette kan iblant utløse noen kraftfulle reaksjoner hos henne, men utrolig nok blir det ene problemet løst etter det andre. Det er i hvert fall mye latter og lærdom hver gang et nytt problem blir løst.

 

 

 

Foto: Sylwia Bokwa PedersenDagene går og vi lever videre til tross for corona-trøbbel, enorme mengder snø, stiv kuling og sludd.  Vi ser optimistisk mot våren og sola som forsiktig titter fram. Når alt dette er over gleder vi oss til å feire både 40-, 50- og 60-åringene fra VIO.

    

 

 

 

 

Foto: Sylwia Bokwa PedersenPå VIO vil du møte en sammenspleiset gjeng med lærere der mennesker er i sentrum. Fellesskapsfølelsen er stor. Alle skal med, og alle er viktige. Jeg må bare si at som rektor er jeg utrolig stolt av å kunne jobbe med så fantastiske mennesker. De sørger for at hver dag er meningsfull. Hvis det er noe man kan lære av den siste tida så må det være hvor viktige vi er for hverandre og hvor lite skal til for at vi kan gjøre hverandres dag bedre. Jeg retter med dette en stor takk til alle som gjør hverdagen lettere for hverandre og bidrar til at den tunge corona-tida blir lettere å leve med.