POPULÆRT MED KORPS: Skrova skole- og ungdomskorps er et generasjonskorps, med medlemmer fra 8 til 75 år. Foto: Karianne Steen

Korpsboom i Skrova: – Folk er stolte av korpset!

Skrevet av Karianne Steen
07.11.2018 15:57 - OPPDATERT 08.11.2018 07:03

Blir man lykkelig av korps? Det vil Skrova-folket hevde. Der er mer enn ti prosent av innbyggerne med i korpset. Den yngste er 8, den eldste 75.

«We will we will rock you! We will we will rock you!”
Tromme- og trompetlydene når oss lenge før vi åpner døra til samfunnshuset i Skrova tirsdag ettermiddag. Ute går en grå dag over i magisk vinterblått. Et knippe mennesker med svarte, små kofferter har hastet ut av ferga fra Svolvær og videre på de smale veiene på den lille øya. Aha! Det var korpsøving de skulle på!

EILERTSENSK ENERGI
En av fergepassasjerene var Trine Eilertsen fra Kabelvåg. I tillegg til to andre korps og et aspirantparti, er hun dirigent for Skrova skole- og ungdomskorps. Det har hun vært siden 1999, med enkelte avbrudd.
Vel inne i gymsalen merker vi den eilertsenske energien:
«Vi må lene oss framover, og ikke sitte på rompa!» kommanderer Eilertsen blidt. Hun går runden med musikantene, retter på munnstykker, forklarer her, finstemmer der.

ENERGISK: Trine Eilertsen dirigerer to korps i tillegg til korpset i Skrova. Foto: Karianne Steen
FRA 8 TIL 75
Eilertsen forteller at Skrova skole- og ungdomskorps har hatt en stor økning i medlemstallet. Nå teller de 25 musikere med smått og stort.
– Det er over ti prosent av skrovas befolkning, smiler Eilertsen, og forklarer at de er et såkalt generasjonskorps, med musikanter fra 8 til 75 år. Den eldste er Per Gunnar Olsen, som har vært med helt siden starten i 1956.

– Aspirantene våre har litt kortere øvinger, men får i tillegg aspirantundervisning med Ingvild Sæterli fra Vågan kulturskole, sier Eilertsen, som også kan fortelle at det slett ikke bare er barn som er aspiranter; Rekrutteringen blant de voksne er også god.

Ettermiddagens repertoar består hovedsakelig av julesanger, for korpset skal som vanlig spille på adventstilstelningen i Skrova. Eilertsen røper at det blir én julete og én ujulete avdeling under årets adventskonsert.
– Vi har mange nye som må få spille det vi har øvd på før i høst, sier dirigenten.

AVHENGIGHETSSKAPENDE
Korpset er litt ekstra spente denne ettermiddagen. NRK har innspillingsdag på øya, og tar turen innom samfunnshuset for å fange opp litt av vellyden. Det rigges og filmes mens korpset varmer opp.

Berte Ynnesdal fra Svolvær ser imidlertid ikke ut til å la seg affisere av TV-folket, der hun sitter konsentrert på stolen og varmer opp med munnstykket. Ynnesdal spilte i korps i Bergen da hun var yngre.
– Men jeg var avholdende i 25 år, inntil Anniken (Ellingsen Aarstein, red. anm.) fikk nyss i at jeg hadde spilt tuba. En dag sto det bare en tuba på stuegulvet hjemme. Så da måtte jeg begynne å øve, smiler Ynnesdal.

– Avholdende? Betyr det at man kan bli avhengig av korps?
– Ja, det tror jeg. Det er fint å spille med så masse fine folk, og skape musikk i lag, sier Ynnesdal.

OPPVARMING: Berte Ynnesdal fra Svolvær var avholdende i 25 år, inntil venninnen overtalte henne til å begynne i korps igjen. Foto: Karianne Steen
STOLTE AV KORPSET
Anniken Ellingsen Aarstein sier seg fullstendig enig med korpsvenninnen. Hun er oppvokst i Skrova og har hus og familie der. Nå bor hun i Svolvær, men tar ferga til korpsøving hver uke.

Hun sier at korpset betyr veldig mye for skrovasamfunnet.
– Folk er stolte av korpset, og flinke til å støtte opp med å kjøpe lodd og å komme på konserter, sier Aarstein.

Hun forteller at korpset stadig spiller ulike arrangementer lokalt, og de har arrangert to store korpsstevner med rundt 500 deltakere.
– Da firedoblet vi innbyggertallet i Skrova, smiler Aarstein.

TAR FERGA: Anniken Ellingsen Aarstein tar ferga fra Svolvær til hjemplassen Skrova for å spille i korps. Foto: Karianne Steen

Bildeserie
Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.