Johan Gundersen fra Svolvær elsker å fiske. Og han duppene lager han selv. Alle foto: Eivind Biering-Strand.

Kortreist fiskelykke

Skrevet av Eivind Biering Strand
12.08.2018 19:00 - OPPDATERT 13.08.2018 16:42

Utendørsaktiviteter for hele familien trenger verken være kostbare eller tidkrevende. Hvorfor ikke utnytte de utallige fiskemulighetene som finnes i vår flotte region?

Denne artikkelen ble først publisert i LofotenPluss, september 2017.

– Vi har det utrolig flott her i Lofoten. Jeg var ikke like flink å sette pris på mulighetene da jeg var ung, men jo eldre man blir, jo mer mer betydningsfullt blir det å være ute, sier Stig Arne J. Gundersen.

Vi går inn i slutten av september og høstens farger rammer inn den idylliske huken på Litl-Kongsvannet utenfor Svolvær. Stig Arne har med seg ungene Hilja (10), Johan (11) og Julius (6) på fisketur og rundt bålet er det full aktivitet med å lage gapahuk, feste mark på krokene og sjekke om det vaker på det blikkstille vannet.

– Her ute er det aldri noe mas om iPads og nettbrett, smiler Stig Arne.

– Du får være ute i frisk luft og være i lag som familie. Det er samtidig en gratis aktivitet hvor ungene lærer mye om det å utnytte naturens ressurser. Det å utfolde seg og utforske naturen er viktig, ikke minst å lære seg mestring, bare noe så enkelt som å gå på do utendørs kan være en utfordring for enkelte. Det samme gjelder bekledning for ulike typer vær og årstider.

Bilen står parkert oppe på veien, bare 15 meter unna.

– Du trenger slett ikke dra langt avgårde for å komme deg ut i naturen og kose deg med familien her i Lofoten, mener Stig Arne.

 Familien Gundersen er ofte på fisketur.

ELDORADO AV MULIGHETER
For entusiastene og sportsfiskerne er nok Lofoten primært assosiert med storskreien. Mange betaler i dyre dommer for å delta på skreifisket mellom januar og april og havet byr unektelig på spektakulære opplevelser for dem som har mulighet og råd. Likevel er det vel så fine og minst like idylliske muligheter på landsiden. Ferskvannsfisket i Lofoten byr nemlig på et eldorado av muligheter, enkelte vann bare noen steinkast fra nærmeste bilveien mens andre krever noen timers gange opp i fjellheimen, men dertil med utsikt og turopplevelse som belønning. Og akkurat som på havet kan du dyrke ferskvannsfisket året rundt.

 Også lillesøster Hilja er en ivrig fisker.

DUPP-GRÜNDER
Ved Litl-Kongsvann fester 11-åringen Johan selvgravd mark på kroken før snøret kobles i en hjemmesnekret dupp. I fjor startet 11-åringen å gjenbruke gamle vinkorker som dupper, og har siden tjent seg noen tusenlapper på videresalg av den lille gründervirksomheten.

– Jeg setter inn øyeskruer på hver side og har ellers bare skrudd inn et par ekstra skruer for å øke vekta. Totalt har jeg laget et par hundre stykker. Etterspørselen var ganske stor med en gang, forteller Johan, som sier at duppsalget primært har foregått til venner og bekjente, men også via Kjøp og Salg på Facebook.

– Jeg tar 40 kroner stykket eller tre for 100 kroner.

– Hva er den største fisken du har fanget selv?

– Da jeg var 4-5 år sto jeg og fisket ved hengebrua i Svolværvannet. Da hadde jeg napp på en gedigen sjørret eller laks. Den var så stor at den tok med seg hele stanga ned i vannet. Verken jeg eller pappa klarte klarte å berge den, ler Johan.

 Hjemmelaget dupp. Funker som bare det.

TRE AV TI FISKER
Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at deltakelsen i fritidsfiske i ferskvann er litt lavere enn for fiske i sjøen, men at den likevel er relativt god. Av den voksne befolkningen (16-74 år) fisker omtrent tre av ti, og vi gjør det i gjennomsnitt ti ganger i året, ifølge SSB.

Færre fisker laks (1 av 10), men de er desto ivrigere, og fisker i gjennomsnitt 21 ganger i året. Fritidsfiske i ferskvann er en populær aktivitet i alle sosiale lag av befolkningen og i alle aldersgrupper opp til 55 år. Menn fisker noe mer enn kvinner, og bosatte på små steder og i Nord-Norge og Hedmark/Oppland fisker mest, viser en oppsummering fra miljøstatus.no.

Mens fritidsfiske på sjøen faller under allemannsretten, reguleres ferskvannsfisket av grunneierne, som i enkelte vann utsteder fiskekort. I flere vann som ikke har oppgang av anadrome fiskearter (laks og sjøørret), er det fritt fiske hele året. Og det mangler sjelden fisk.

 Riktig kasteteknikk er viktig, men læres rakst av selv de yngste.

– FISK MER!
– Stort sett er det nesten for mye fisk i vannene. Det har ført til dårligere kvalitet og mindre størrelse på fisken mange steder. Før var folk mye flinkere til å utnytte disse ressursene.

Det sier John Davy Oddekalv i Vestvågøy Jeger og Fisk. Han har lenge vært ivrig sportsfisker og driver bloggen Sportsfisker i Lofoten, hvor han deler fiskeopplevelser med leserne. Både på sjø og i ferskvann og ofte sammen med med ungene. Oddekalv tror ferskvannsfisket ville vært enda mer attraktivt om flere hadde høstet fra de ulike vannene.

– For mange blir småfisk på 100 gram uinteressant. Så da lar de heller være. Enkelte vann er selvsagt bedre enn andre, men her på Vestvågøy har vi flere steder vært plaget med vann som er infisert av makk, som gjør fisken uappetittelig. Går du lengre opp i fjellet unngår du ofte dette, sier han.

Oddekalv framhever særlig Ballstad-området som attraktivt for dem som liker ferskvannsfiske.

– Her er det gjort mye for å heve kvaliteten på fisken. Det er fisket ut mye og kultivert hardt med fiskekvoter. Det er også et barne- og familievennlig området som er lett å ta seg fram i, også på vinterstid.

Oddekalv tar gjerne med seg ungene på isfiske om vinteren.

– Isfiske er en kjempefin og spennende vinteraktivitet for ungene. Det er ikke minst spennende visuelt sett å følge med fisken fra hullet, forteller han.

Oddekalv er opprinnelig fra Sogn og Fjordane og har fått fiskeinteressen inn med morsmelka. Nå prøver han å gi litt tilbake til sine egne tre barn.

– Jeg er oppvokst med å bruke naturen. Det betydde mye for meg og jeg tror at det du får inn i barndommen har større sjanse for å bli gjenopptatt i voksen alder. Fisking er en fin hobby, og vi må tenke på at mange kommer langveisfra for å oppleve noe av det vi har daglig tilgjengelig helt gratis rundt oss i Lofoten, sier Oddekalv.

 Isfiske er også en mulighet i Lofoten.

LAVTERSKELTILBUD
Han legger vekt på at familiefiske på ferskvann er en rimelig lavterskelaktivitet som er lett å få ungene med på.

– Det er flott å fiske med mark som agn og med dupp slik at ungene kan leke i mellomtiden. Med unger er det viktigste å få mye fisk. Det må skje noe hele tiden. Oppsøk gjerne vann med gapahuk og bålplass, slik at du kan fyre litt bål og tilberede fangsten. Det er utrolig hvor mye bedre den smaker når den blir spist ute der den er fanget.

– Hva bør man tenke på før man går igang?

– At utstyret fungerer. Se over stenger og snører slik at det ikke blir vas når du kommer fra. Og med unger må ting få skje på deres premissser, så sportsfiskerne må senke sine ambisjoner. Du legger gjerne ikke ut på de lengste ekspedisjonene med unger. Legg til rette for lek og at de skal trives, sier Oddekalv.

 

GOD OPPLEVELSE, UANSETT
Han får støtte fra Franz Sortland i Laukvik Jeger og Fisk.

– Ferskvannsfiske er en fantastisk familieaktivitet, og jeg skulle ønske vi hadde vært enda flinkere med tilretteleggingen. Enkelte vann har god tilgjengelighet med koier og gapahuker, men det er fortsatt mye å hente. Noen steder har tiltak ved vann blitt ramponert og ødelagt, men jeg tror det handler om å legge til rette og satse på det gode i folk, sier han.

Også Franz Sortland etterlyser økt bruk av fiskevannene i nærområdene.

– Det er utvilsomt en god del av vannene som skjemmes av at de er feil brukt og at de brukes for lite, som gjør at det oppstår dvergbestander. Vi bør finne et metningspunkt og kanskje ta litt litt på garn på høstene for å øke attraktiviteten. Men ellers er mitt inntrykk at det fiskes ganske bra og mange tilreisende svensker, finlendere og østeuropeere har en fin fiskekultur. Noen ganger ser vi riktignok litt gutteklubbtendenser med stadig flere tomme ølbokser rundt bålplassen. Rart egentlig, for de burde være lettere å bære hjem enn når de tok kom, ler Sortland.

For de aller fleste hobbyfiskere som har med seg ungene på tur, tror han ikke det er så viktig om fisken har den ettertraktede rødfargen i kjøttet.

– Mitt inntrykk er at hvis du er steker fisk på panna over bålet med brødskive og svartkaffe, så spiller ikke størrelsen eller utseende noen rolle. Opplevelsen blir god uansett.

 

GOD SELVFANGST
Tilbake ved Litl-Kongsvannet forteller Stig-Arne Gundersen at inngangsporten til ferskvannsfisket er mye mindre enn mange kanskje tror.

– Selv har vi kjøpt mye av det billigste fiskeutstyret som fins på Europris og duppen er hjemmelaget. Det funker i massevis. Du trenger overhodet ikke det dyreste utstyret for å kose deg på tur, sier han.

Etter en liten stund begynner det plutselig å rykke i duppen til yngstemann Julius. Seksåringen løper raskt til og får dratt i land en liten ørret med resten av familien som ivrige tilskuere.

– Jeg får bestandig den første fisken, sier gutten stolt mens han viser fram fangsten.

Storebror Johan får æren av å sløye fisken.

– Det morsomste med å sløye er å finne fiskens hjerte. Det tar jeg ut alltid ut og studerer nøye, sier han.

Og så er jo alltid slik at fisk man har fanget selv, smaker ekstra godt.

– Jeg var i Budalen og fisket i fjor. Da fikk jeg fem ørreter som jeg tredde på en pinne og la på bålet. Det første jeg spiser er hodet. Det er der vitaminene sitter, hehe!

 Fin fangst for Julius, som allerede gleder seg til neste fisketur.

 

Ble du sulten av  lese  dette?
Slik kan du tilberede fisken:

 

Stekt fjellørret i rømmesaus

Fire små ørret/fjellørret (250-300 gram)

En kopp hvetemel

Salt

Pepper

Smør

En boks seterrømme

Sitron

Urter (timan eller dill passer godt)

Tilbehør:

Agurksalat og poteter eller flatbrød

 
Sløy og rens fisken. Ta vekk alt blod og hinner i buken av ørreten.

Flere liker å skrape fisken ren for skjell, men den dette er en smakssak. Derimot er det en fordel å skjære noen snitt på tvers av fisken på begge sider. Det gir jevnere steking samt at smaken fra smør og krydder trenger bedre inn i kjøttet.

Tørk fisken med litt papir og Skjær nokre snitt på tvers av ørretane inn mot beinet, på begge sider av fiskane. Tørk fisken rein med litt kjøkkenpapir og vend den i mel, salt og pepper.

Brun fisken et minutt på hver side.

Tilsett rømme og la det hele surre 10 minutter.

Smak til med sitron og server.

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.