VÆRET SNUR: Langtidsvarselet viser en kuldeperiode i emning. Det er godt nytt for Svolvær Alpinklubb, som håper å starte en storstilt dugnad på snøkanonene til helga. Bildet er fra åpen dag i Kongstind i fjor vinter. Foto: Arkiv. (Arkivfoto)

Kuldevarsel skaper alpinjubel

Skrevet av Eivind Biering Strand
07.01.2019 18:00 - OPPDATERT 08.01.2019 07:02

Gode nyheter for de alpinfrelste! Langtidsvarselet viser omsider at minusgradene som kreves for at ildsjelene i Kongstind kan starte snøkanonene er rett rundt hjørnet.

Etter uker og måneder med regn og møkkavær ser det endelig ut til at kulda melder sin ankomst. Dermed ligger alt til rette for årets største dugnadsprosjekt i Kongstind Alpinsenter, og leder i Svolvær Alpinklubb, Kjersti Eline Tønnessen Busch, håper nå at mange vil stille opp for å fylle bakken med snø.

HÅPER PÅ LANGVARIG KULDE
I et innlegg på klubbens facebookside søndag kveld ba hun folk forberede seg på kanonvakter fra og med neste helg.
– Været snur fort og nå ser vi at det går mot riktige temperaturer. For å legge snø er vi avhengige av minusgrader og helt optimalt bør det vært tørt vær og minst mulig vind - helst flere dager i strekk, sier hun til Våganavisa.
Klubben har gjort unna mye forarbeid i høst og alt er nå klart for starte snøkanonene. Drømmen er at kulda holder stand i minst ti dager, slik at mannskapet får utnyttet produksjonsanleggets kapasitet maksimalt.
– Vi må kjøre 24-timers døgnvakt og det er et massivt prosjekt. Vi kan ikke tilby lønn eller andre frynsegoder, utover det at bakken etterhvert blir åpnet til glede for oss selv og alpinglade barn i Lofoten, sier Tønnessen Busch.

HEIER PÅ KULDA: Leder i Svolvær Alpinklubb, Kjersti Eline Tønnessen Busch.

HØY KOMPETANSE
Hun understreker at traseene også skal planeres og prepareres etter at snøkanonene har gjort sitt.
– Vi har områder i bakken som trenger flere meter snødybde. Jo kaldere vær, jo mer snø produserer vi. Samtidig skal det tas høyde for vindretningen og andre forhold. Det er en kunst å legge snø og vi fantastiske dyktige folk. jeg tør påstå at vi har høyere kompetanse på snølegging i Svolvær enn i noen annen by i dette landet, sier hun.
I fjor ble bakken i Kongstind åpnet i begynnelsen av februar og året før måtte man vente helt til slutten av februar. Ser man noen år tilbake, har varierende værforhold sørget for stor uforutsigbarhet knyttet til åpningstidene.
– Hvilken åpningsdato er det mulig å anslå dersom værgudene spiller på lag denne vinteren?
– Historien har lært oss at det ikke er lurt å komme med slike anslag. Det er mye jobb som skal gjøres først.
– Hvordan holder man dugnadsånden levende når været skaper vanskeligheter?
– Det handler om å samle krefter til været blir rett. Noen er aktive i konkurranser og flere av utøverne våre deltok blant annet i Bardu sist helg. Vi kjører også barmarkstreninger og har gjort en stor dugnadsinnsats på anlegget hele høsten.

STOR AKTIVITET
Hun forteller også at klubben har fått god hjelp av Lofotkraft til å bedre tilkomsten for anleggsmaskiner fra parkeringsplassen inn til trafoen og at det har blitt gjort en utbedring av kløfta. Klubbens største arrangement for sesongen er Kongsrennet 2.-3. Mars, men det skal også avvikles flere mindre renn i bakken utover vinteren. Sportslig sett er klubben godt rustet med motiverte trenere og unge alpinister som markerer seg på konkurransenivå i flere aldersklasser.
– Nå håper vi bare at mange stiller opp for å få snø i bakken. Mange vil kunne se årets første glimt av sola gjennom strålen fra en snøkanon, sier Kjersti Eline Tønnessen Busch.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.