Lanseringsfest på Arbeider'n

Skrevet av Trine Sivertsen
03.10.2019 17:00 - OPPDATERT 04.10.2019 08:02

På lørdag feires filologen, visedikteren, forfatteren, artisten og kulturgründeren Jack Berntsen på Arbeider'n. Billy Jacobsen har skrevet biografien om den kjære kulturpersonligheten.

«I Høsten 1968 kom jeg som nyfrelst vise­sanger fra Oslo til Svolvær gymnas for å tiltre en stilling som filolog. Fagene var norsk, historie og engelsk. I tillegg brant det altså i sjela en sterk flamme for den nye uttrykksformen visesang som hadde kommet til Norge fra USA gjennom Woody Guthrie, Joan Baez og Bob Dylan, og hadde slått seg ned i studentmiljøet på Blin­dern.»
− Utdrag fra en artikkel skrevet av Jack Berntsen som tidligere har vært publisert i Årbok for Vågan.

EN NORDNORSK BAUTA
Filologen, visedikteren, forfatteren, artisten og kulturgründeren Jack Berntsen (f. 1940) sto i episenteret for den nordnorske kulturrevolusjonen på 70-tallet. Den nordnorske visebølgens far, kalles han av mange. Nord-Norges kuleste mann, skrev Dagbladet da Jack døde, rett før sin 70-årsdag. Vi har mistet vår største kulturpersonlighet, sa Arthur Arntzen da Jack døde i 2010.

På lørdag 5. oktober inviteres det til noen timer hyggelig samvær, bokprat og musikk fra klokken 19:00. Det blir boksalg og signering, og det er gratis inngang. Jack sin sønn Jo Nicolay skal også si noen ord på vegne av familien. For Jo er denne dagen særlig spesiell, da 5. oktober er dagen Jack gikk bort.

− Fattern var jo 48 år gammel når jeg ble født, og han gikk bort når jeg var 22. På mange måter er det ikke bare leserne som blir kjent med pappa gjennom denne boken, det blir en måte for meg å bli kjent med han selv. Han har gjort flere ting og betydd mer for folk enn jeg var klar over, og jeg er utrolig ydmyk over at noen ville fortelle denne historien, forteller Jo på telefon til Våganavisa.

Jo bor selv nå i Oslo, og i dag sier han at han møter Jack nesten hver dag gjennom ulike historier.

− Jeg visste ikke mye om hans rolle som forkjemper for Nord-Norge og dialekta. De siste årene av hans liv var det vanskelig å snakke sammen fordi han var syk, men nå møter jeg han hver dag. Nå sist fikk jeg tilsendt et cover som Jan Eggum har gjort av låta «Vi sei NEI NEI NEI», det var veldig kult, ler han.

DEN GLEMTE HISTORIEN
Det er ikke tvil om at Jack Berntsen står fast som en nord-norsk bauta, spesielt her i Vågan. Protestlåter var det det startet med, men visene om Morten Mort og ho Lille Bolla Bølla lever videre til og med i dag. Ja, til og med Høllafestivalen brukte melodien for å promotere seg i 2018. 

− I denne biografien følger vi Jack gjennom livet. Den speiler tiden han levde i, og blir dermed også en fortelling om en landsdel som retter opp ryggen – både politisk og kulturelt, skriver forlaget.

Forfatter av biografien, Billy Jacobsen, har bakgrunn som frilansjournalist og har blant annet jobbet for NRK. Han har skrevet og redigert flere bøker med nordnorske tema.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.