Foto: Johan Tangen

Like glad i jobben, selv etter 30 år

Skrevet av Johan Tangen
01.01.2020 17:00 - OPPDATERT 02.01.2020 11:02

Tommy Stemland har jobbet på Nyvågar Rorbuhotell i 30 år. Alle gjestene og kollegene gjennom disse årene er den eneste motivasjonen han trenger for å komme tilbake på jobb hver dag.

– Dette er mitt andre hjem. Det er en fantastisk plass, forteller Tommy Stemland (57).

Noen dager i forkant av møtet vårt hadde Tommy blitt hedret på arbeidsplassen, med både skriftlige og muntlige hilsener, i anledning 30-årsjubileet hans.

I 1989 ble Tommy ansatt ved den nybygde Nyvågar Rorbuhotell som vaktmester. Der er han fortsatt den dag i dag, og stortrives med det.

– Jeg gleder meg hver dag til å gå på jobb, for det er en fantastisk arbeidsplass og supre arbeidskolleger.

Hovedoppgavene hans er å vedlikeholde hele anlegget både innvendig og utvendig. Han er brannveileder, verneombud, har ansvar for kurs og konferanse. Så det er mye å bite tennene i for Tommy.

ELSKER PLASSEN
Det skorter ikke på hoteller og rorbuer i Lofoten. Når turister fra alle verdens hjørner kommer rekende inn på Hurtigruta er valgmulighetene veldig mange. Arbeidsplassen til Tommy en av dem.

– Det er en perle, selve plassen i seg selv, forteller Tommy før han får tenkt seg om og legger til:

– Du treffer så mange gjester i løpet av 30 år. Og så kommer de igjen år etter år. Plassen i sin helhet. Det er en fantastisk plass her nede. Hele Storvågan har sin historikk. Du har akvariet, museet og galleriet. Du får en helt annen opplevelse her nede i forhold til å bo på hotell i bykjernen.

Det har skjedd mye på siden Tommy begynte å jobbe der. 30 år er tross alt en god stund. Eiere og ansatte har jevnlig blitt skiftet ut. I tillegg til jobben på Nyvågar har Tommy også vært innom andre hoteller samtidig.

– Jeg jobbet i mange år på Henningsvær bryggehotell og flere andre steder, samtidig som jeg jobber her. På 90-tallet var jeg med og arrangerte en del rafting, ørnesafari til Risvær, turer til Trollfjorden og sånne typer ting. Så jeg har vært med på mye i løpet av de 30 årene. Men hovedbasen har alltid vært her på Nyvågar.

– Tidligere var det mer kurs og konferanser. Den biten har gått litt ned. Nå er det mer opplevelser, med nordlys og diverse som gjestene er med på. Hele konseptet med bryggedans har forandret seg i forhold til i dag. Før var det mye diskotek som de hadde på gammelhotellet, puben og alle de tingene der. Men mye av det er borte nå.

Klientellet har også forandret seg litt i løpet av disse årene.

– Det er ikke noen kjempestor forskjell. Nå er det litt flere gjester fra Asia som kommer hit, spesielt på vinteren. Sesongen har strukket seg ut til høst/vinter. Og det er veldig positivt. Det gjelder også for resten av næringen i Lofoten.

SLITER MED LEGGE FRA SEG JOBBEN
Tommy er glad i jobben sin. Det resulterer i at jobben blir med hjem fra tid til annen. Som mange andre, føler Tommy at det kan bli litt vanskelig å la jobb være igjen på jobb.

– Det er hele tiden ting hvor du føler at du ikke har strukket til. Så den tar du med deg og tenker på og planlegger neste dag. Det er mange ting du går og tenker på når du kommer hjem og slapper av. Så begynner du å tenke på hvordan du skal gjøre det og det, og det må du ikke glemme. Så det baller på seg. Men jeg har blitt mye flinkere i det siste til å koble av.

Fritiden til Tommy består ikke av så veldig mye. Han har ingen utpreget hobby, men liker å bruke tiden sin på hus, hjem og familie.

Hvordan vil du oppsummere 2019?

– Som 2018 og 2017, ler Tommy.

– Jeg har ikke tenkt noe over det. Vi reiste flere turer. Vi har hus i Thailand som vi bruker og prøver å reise til et par ganger i året.

Hva har 2020 å by på?

– Det jeg ikke fikk gjort i 2019, forteller Tommy og ler.

– Jeg legger ikke store planer fremover i tid. Jeg tar det mye på sparket.

En ting som er sikkert er at Tommy kommer til å fortsette å gjøre det han kan for Nyvågar rorbuhotell.

– Ingen dager er like. Jeg har mange ting som jeg får lov til å styre med. Jeg føler at jeg aldri blir ferdig med noe.

– Fantastiske kolleger og gjester er motivasjon nok.

Hotellsjef Lisa Blom overrakte en fin klokke i gave til Tommy Stemland for 30 år som ansatt. Foto: Johan Tangen