Saga (2) storkoste seg i parken på tirsdag! Foto: Trine Sivertsen

LitteraTUR i regnværet

Skrevet av Trine Sivertsen
10.09.2019 19:00 - OPPDATERT 11.09.2019 11:02

Denne uka er det Folkehelseuka, og på tirsdag hadde Lofoten Turlag og Vågan Bibliotek invitert til lysthuset i Byparken i Svolvær for å spise lapper og delta på LitteraTUR.

Det starter å hølje ned like før dagens arrangement i parken, men det skulle altså ikke være noen bremse på humøret. Gjennom Byparken duftet det av små «lapper» når jeg løper gjennom regnet under tak i lysthuset. 

− Gleder dere til å smake lapper? spør jeg barna. De ser tomt på meg.
− Meina du de små pannekaken?

I parken har de satt opp primus for å steke lappene, og det er til sammen 16 sultne oppmøtte - undertegnede inkludert, dog jeg var korttenkt nok til å spise middag før jeg ankom.

I år er det Bokåret 2019 - som skal feire at det er 500 år siden de to første norske bøkene ble trykket, og arrangementet LitteraTUR er et prosjekt som Nasjonalbiblioteket har gitt støtte til 25 kommuner i Nord-Norge for å arrangere.

Lofoten Turlag og Vågan Bibliotek arrangerte. Foto: Trine Sivertsen

TUR I PARKEN MED LITTERÆRT PÅFYLL
I parken er det nå hengt opp ark med et bilde og noen spørsmål, i eventyr-tema. På biblioteket kan man hente et ark og ta med seg til parken, før man leverer svaret på biblioteket. Dette blir hengende til høstferien - og alle barn er hjertelig velkommen til å delta. Hver uke trekkes det en vinner av en liten premie - og man får seg en fin tur i parken og litterært påfyll i samme slengen!

Frida (9), Mia (snart 9) og Marie (9) var storfornøyde. Foto: Trine Sivertsen

ÅPEN DAG PÅ LØRDAG
I løpet av Folkehelseuka arrangeres det flere LitteraTUR-arrangementer. Onsdag og torsdag er det fellesturer til lavvoen på Laupstad for de voksne, men på lørdag skal det være åpen dag og utekjøkken i Vågan økologiske besøkshage, hvor også BUA er en av arrangørene.

Her vil man kunne være med å plukke grønnsaker i hagen, før det skrelles og kuttes og lages mat. Det blir også aktiviteter og lek for barna. Arrangementet starter kl 11 og varer til kl 14.

Abel (10) og Oliver (10). Foto: Trine Sivertsen

REGNET IRRELEVANT
I Byparken i Svolvær er det uten tvil en stor hit å kombinere søt mat, løping langs stien kombinert med en teft av konkurranseinstinkt. Regnet er og forblir en irrelevant detalje, for dette er kjempegøy!

Langs utsiden av lysthuset er det hengt opp illustrasjoner fra boka «Storm over Utvær», som er skrevet av Kjell Sandvik og illustrert av Thor Erdahl. I forbindelse med Bokåret 2019 ble «E du Nord» av Kari og Ola Bremnes kåret til den teksten som får Nordlands-hjertene til å banke ekstra hardt, men «Storm over Utvær» er det befolkningen i Vågan som har stemt fram i tillegg.

Saga (2) og Erle (4). Foto: Trine Sivertsen

PASSER FOR ALLE BARN
Det finnes poster over hele parken, og det er en morsom aktivitet for barn både i barnehage og barneskole. Det kan gjøres alene, i par, eller i større grupper. Alle som deltok på tirsdag vil anbefale det på det sterkeste å delta!

Det var mye engasjement for å finne alle postene. Foto: Trine Sivertsen

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.