PÅ VEIEN IGJEN: MC-sesongen er på gang og både motorsyklister og bilister bør ta det med ro når de møtes. Foto: Colourbox. Foto: Colourbox

Livsviktige råd for MC-sesongen

Skrevet av Morten Moe, Trygg Trafikk
09.04.2019 10:00 - OPPDATERT 09.04.2019 16:02

Asfalten er bar igjen i Lofoten, og da er motorsyklene på tur ut på veiene, men det ligger igjen mye sand og stein etter vinteren.

Med 96 drepte og til sammen 596 hardt skadde de siste fem årene er fortsatt motorsyklistene blant de mest risikoutsatte trafikantene i Norge. Det viser tall fra Trygg Trafikk. 

– Vi ser en tydelig, langvarig nedgang i ulykker for andre trafikanter, men motorsyklistene henger ikke med i utviklingen. I stedet står ulykkestallene for MC i praksis på stedet hvil, forteller Bård Morten Johansen MC-entusiast og seniorrådgiver i Trygg Trafikk. Den erfarne MC-føreren liker dårlig at ulykkesstatistikken for motorsyklister stadig er så høy.

KJØRER UT I SVING
Utforkjøring i sving er den største kilden til ulykker. Hele tre av fire utforkjøringsulykker på motorsykkel skjer i sving, forteller Johansen.
– Dette er faktisk et større problem enn kollisjoner i kryss. Det som gjerne skjer er at du som fører stivner av skrekk når du merker at du ikke behersker svingen. Kommer du inn i en sving der du har mindre kontroll enn du trodde, må du slippe gassen. Da mister du motorkraften og dermed svinger sykkelen lettere, råder seniorrådgiveren.

TRE LIVSVIKTIGE RÅD
Nå som sesongen er i gang over store deler av landet, er det tre råd Trygg Trafikk vil minne norske MC-entusiaster om:
1. Gi deg selv en liten tilnærmingsperiode for å få tilbake godfølelsen.
– Du skal være herre over kjøretøyet. Da handler det mye om å finne tilbake til godfølelsen. Finn den gode sittestillingen, kjør svingene like godt og sørg for at du bremser like godt som du gjorde i fjor. Delta gjerne på kurs, foreslår Johansen.

2. Husk at vårslippet medfører spesielle utfordringer.
– Det ligger igjen mye sand og stein etter vinteren. På våren skifter også været fort – det må du være forberedt på. Selv i godt vær kan det være glatt i skyggepartier. Vis deg frem, vær synlig, og ikke havn i blindsonen til biler, busser eller lastebiler, fortsetter han.

Oppfordring til alle trafikanter; Råd nummer tre gjelder nemlig alle som møter motorsyklister i trafikken:
3. Vær ekstra forutsigbar i møte med motorsyklistene
– De som kjører bil har ofte problemer med å vurdere fart og avstand til motorsykkelen siden den blir litt liten i trafikkbildet. Man tror ofte at motorsykkelen er lenger bort og kommer i lavere fart enn den i praksis gjør. Ikke kjør ut i krysset før du er 100% sikker, avslutter Johansen.


Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.