GODE FORBILDER: Gjennom et samarbeid med Clean Up Lofoten vil russen ved Aust-Lofoten videregående skole i år sette ekstra søkelys på miljøsaken. Russepresident Sebastian Hågensen Kjønsø her sammen med Monica Kleffelgård Hartviksen fra Clean Up Lofoten. Foto: Eivind Biering-Strand

Lofotrussen er miljøruss!

Skrevet av Eivind Biering Strand
29.04.2019 18:00 - OPPDATERT 30.04.2019 07:02

Russen ved Aust-Lofoten videregående skole samarbeider i år med Clean Up Lofoten for å sette fokus på miljøet. Blant annet har de ei russeknute med krav om å plukke søppel fem ganger daglig.

– Miljø er en viktig sak som vi vil løfte fram. Derfor er vi glade for at Clean Up Lofoten (prosjekt i LAS) tok initiativ til et slikt samarbeid. Vi skal gjøre
vårt for å skape et renere miljø under russetida, sier russepresident for ved Aust-Lofoten videregående skole, Sebastian Hågensen Kjønsø.

MINDRE FOTAVTRYKK PÅ MILJØET
1. mai går startskuddet for ei hektisk russetid med mange aktiviteter. Tradisjonen tro vil russen ved Aust-Lofoten videregående skole ha sin base ved bålplassen på Kuba. Men dette året vil russen gjøre en ekstra innsats for at feiring og festligheter setter et mindre fotavtrykk på natur og miljø.
– Bakgrunnen er et ønske om å nå fram til unge mennesker med tanke på forebygging og bygge gode holdninger. De fleste bor hjemme, der foreldre har gjort «jobben», men nå skal ungdommene ut å stå på egne ben også når det gjelder avfallshåndtering, sier informasjons- og kvalitetsleder i LAS, Monica Kleffelgård Hartviksen.

ANSVAR SOM FORBILDER
Hun påpeker russen er veldig synlig i utemiljøet gjennom mai måned og har et ansvar som forbilder for barn og unge gjennom å kaste avfall på rett måte.
– Russen har hatt et dårlig rykte, men de gjør også mye positivt, blant annet gjennom Krafttak for Kreft, og kan her vise at de vil gjøre en innsats for miljøet, sier hun.
Clean Up Lofoten har fått midler til prosjektet gjennom Handelens Miljøfond. Prosjektet omfatter russen ved Aust-Lofoten og Vest-Lofoten videregående skoler.

RUSSEKNUTE FOR SØPPEL
Prosjektet innebærer i praksis at Clean Up Lofoten hjelper russen med tilrettelegging for avfallshåndtering , i første omgang ved å sette ut søppeldunker i forbindelse med russedåpen 1. Mai. I tillegg får alle russ utdelt strykemerker  og plukkeposer, som er spesielt egnet til å samle sammen søppel.
– Vi har også en russeknute, hvor kravet er at du må plukke søppel fem ganger om dagen, forteller russepresident Sebastian Kjønsø.
– Er årets russekull engasjert i miljøet?
– Alle har ulike interesser, men mitt inntrykk er at miljøsaken engasjerer bredt og at de fleste er opptatt av miljøtiltak, sier han.
– Vårt ønske er å få ungdom til å engasjere seg for miljøet og er glade for samarbeidet med russen. Hvis det blir en suksess, kan det være aktuelt å søke midler til gjentakelse neste år, avslutter Monica Kleffelgård Hartviksen.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.