BEDRE ENN SITT RYKTE: Russen ved Aust-Lofoten videregående skole ber om at utleiere av forsamlingslokaler, som musikkhuset i Svolvær, møter årets russekull med forståelse og ikke stengte dører som følge av handlinger begått av tidligere russ. Her representert ved russepresident Sebastian Kjønsø. Foto: Eivind Biering-Strand

Må til Leknes for å arrangere fest

Skrevet av Eivind Biering Strand
12.03.2019 16:00 - OPPDATERT 14.03.2019 14:46

Russen ved Aust-Lofoten videregående skole synes det er trist at ingen vil leie ut forsamlingslokaler til russen sentralt i Vågan.

Årets russ ved Aust-Lofoten videregående skole i Svolvær opplever at dårlige erfaringer med tidligere russekull skaper trøbbel når de skal leie forsamlingslokale til fest og arrangement.
Når de henvender seg til aktuelle utleiere, er svaret stort sett det samme overalt: – Nei!
– Ulike foreninger og styrer har vedtatt at russen er uønsket, og det er ofte dårlige erfaringer med tidligere russefester som oppgis som grunn, sier russepresident Sebastian Kjønsø til Våganavisa.
– Det gjør at vi føler oss litt forhåndsdømt. Og det setter oss i en vanskelig situasjon, legger han til.

ALLE SKAL HA EI FIN RUSSETID
I helga måtte russen reise helt til Leknes for å arrangere fest, der de fikk leie lokalet til UL Ørn uten problemer.
– De var veldig greie å forholde seg til og hadde forståelse for at vi trenger en plass å være, sier han.
I mai samles russen tradisjonelt på Kuba i Svolvær, men russepresidenten vektlegger at det sosiale i russetiden starter allerede nå, og at et egnet forsamlingslokale vil være av stor betydning for å knytte gode relasjoner.
– Spesielt med tanke på at det har oppstått flere grupperinger innad i russekullet, som kan føre til ekskludering og utfrysing. Vi har lyst til å styrke samholdet på en felles sosial arena, som går tvers av studieretninger og grupperinger. Målet er at alle skal ha ei fin russetid. Vi vil unngå at det blir ei russetid for de få og ikke de mange, sier Kjønsø.

URIMELIGE KRAV
Tidligere år har russen leid Musikkhuset i Svolvær, som også er førstevalget i år fordi det ligger sentralt og rommer mange. Men nå får de altså avslag.
– Musikkhuset krever vakthold fra Securitas til stede. Vi har vært i dialog med Securitas lokalt som ikke vil stille opp på dette. Vi har også foreslått å stille med ei politigodkjent vaktliste, som også var uaktuelt. Dermed synes vi de stiller urimelige krav som blir umulige for oss å innfri, sier Kjønsø.

GI OSS EN SJANSE
Han sier russen gjør mye for å endre omdømmet sitt, men uten hell.
– Russen bidro nylig med innsamling til Kirkens Bymisjon og mobiliserer førstkommende torsdag til tidenes innsamling for Krafttak mot kreft, hvor vi har fått med flere idrettslag. I tillegg skal vi streike for miljøet 22. Mars. Vi prøver å gjøre noe, men russens rykte forblir det samme. Det er åpenbart en lang prosess.
– Hva blir løsningen dersom ingen endrer syn?
– Det er vanskelig å si, men vi får lov til å være på Lofoten Feriesenter. Det fungerer greit, men er langt fra optimalt.
– Mener dere at enkelte har et feilaktig bilde av russen?
– Vi kan forstå at man nøler med utleie hvis ting blir ødelagt år etter år. Men årets russekull er en fin gjeng og vi arrangerer selvsagt ikke noe med intensjon om å ødelegge. Vi er ikke så ille som enkelte tror. La oss få en sjanse, sier russepresident Sebastian Kjønsø.

30-ÅRSGRENSE PÅ UTLEIE
Loreena Lorentzen-Oftedal i Svolvær musikkforening oppgir at musikkhuset har vært utleid til russearrangement tidligere år, med blandede erfaringer.
– Tidligere har det skjedd uønskede ting. Det kan være folk som ikke skal være der, ødeleggelser eller at man har mistet kontrollen over festen. På bakgrunn av slike erfaringer, satte vi i fjor høst satte vi ei generell nedre grense på 30 år for utleie. Da blir selvsagt russen omfattet av dette.
Hun opplyser at det kan gis unntak fra aldersgrensen, så fremt man stiller med eksterne vakter. – Vi ønsker da at det stilles med et sikkerhetsselskap som er de første som kommer og de siste som går. Det skyldes at vi har et lokale som ofte er i bruk. Vi har musikkutstyr for store verdier og det er mye som må ivaretas.
– Russen ber om at de ikke holdes ansvarlig for synder begått av andre og at de fortjener en sjanse?
– Det er fullt forståelig at de ønsker en sjanse, men vi kan likevel ikke gå bort fra kravene vi har. Russen har leid musikkhuset i alle år, og det har vært tilfeller hvor det ikke har gått bra. De fleste kan være ansvarlige folk, men så kan det være noen som ødelegger for alle og misbruker tilliten. Det er kjempesynd, men en risiko vi ikke kan ta med tanke på all aktiviteten vi ellers har i huset, sier Lorentzen-Oftedal.
Bjørn Inge Berg i Kabelvåg Musikkforening oppgir at de også har satt 30-års aldersgrense på utleie av musikkhuset, basert på de samme erfaringene som i Svolvær.
– Dette gjelder generelt og ikke for russen spesielt. Men utleie er uansett uaktuelt i vårt lokale, fordi det er stengt i forbindelse med oppussing, sier Berg til Våganavisa.
Utleie på Arbeidern er heller ikke aktuelt, men av arrangementstekniske årsaker, sier Jan Åge Johansen.
– Med daglig drift på Arbeidern og arrangementer hver helg har jeg rett og slett ikke mulighet til å sette av plass til noe eget for russen. Men jeg synes det er trist at de ikke har noen plass å være, sier han til Våganavisa.

 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.