GÅ TIL LEGEN! Olav Sørensen i Profo Lofoten oppfordrer alle menn i en viss alder til å oppsøke legen for å teste seg for prostatkreft. Foto: Morten Moe

– Menn må oppsøke legen tidligere

Skrevet av Morten Moe
01.11.2018 07:00 - OPPDATERT 01.11.2018 18:00

– Prostatakreft er den kreftformen som rammer flest i Norge. Nå må vi få mannfolkene til å gå til legen tidligere, sier Olav Sørensen. November er måneden for Blå Sløyfe-aksjonen.

Sørensen representerer Profo Lofoten, lokalforeningen for prostatakreft, og 74-åringen har i år 20-års «jubileum» fra da han selv ble rammet av kreften.
– Heldigvis ble kreften i mitt tilfelle oppdaget på et tidlig stadium, og i dag er jeg symptomfri og frisk. Men det er nesten 1000 menn som dør av dette hvert år her i Norge, så vi må gjøre vårt ytterste for å få menn til å oppsøke lege før kreften blir oppdaget for sent, mener Sørensen.

KREFTFORMEN ØKER
Antallet tilfeller av prostatakreft øker blant norske menn. Samtidig som flere lever med og dør med prostatakreft, snarere enn å dø av kreftformen, får også flere hemmende senskader av behandlingen. Senskader som kunne vært unngått.
– Prostatakreft kan deles inn i høy- og lavrisikokreft: en aggressiv form som vokser fort og er farlig, og en mildere form som utvikler seg langsomt og sjelden vil gi alvorlige symptomer. Dagens diagnoseverktøy skiller i liten grad mellom disse to formene. Det innebærer at en del pasienter med den milde prostatakreften får behandling de ikke trenger. Dessverre får mange av disse helt unødvendige senskader, i form av blant annet vannlatingsproblemer og ereksjonssvikt. Her synes jeg det er viktig å minne på at det er fritt sykehusvalg. Ikke finn deg i å bli sendt til det lokale sykehuset for denne behandlingen. Her i Nord-Norge vil jeg anbefale de som får påvist prostatakreft å be om å komme til Tromsø. Det er der de behandler flest tilfeller og de har som sådan det beste utgangspunktet til å behandle dette, sier Sørensen.

GÅ OG TA EN PSA-TEST
Han mener også det burde vært lettere å få en såkalt PSA-test, som inntil videre er dette en av få metoder for å påvise kreft.
– Mange leger er avvisende, men testen er en blodprøve som kan indikere om man er i faresonen for prostatakreft. Da bør også legene ta disse prøvene, om man har mistanke om at det kan være noe galt. Den er upresis, men per i dag eneste måte å få kreften påvist, sier Sørensen.
November er Blå Sløyfe-måned. Da samler Prostatakreftforeningen inn midler til forskning på prostatakreft og sprer informasjon og øker kunnskapen om denne kreftformen.
– Ikke alle vet at prostatakreft er den største kreftformen vi har her i landet. Om lag én av åtte menn vil få påvist prostatakreft i løpet av livet, i forhold til kvinners brystkreft er faktisk denne kreftformen 45 prosent større. Derfor bør alle støtte kampen mot prostatakreft og kjøpe en Blå sløyfe nå i november, mener han.

Sørensen brenner for å bekjempe denne formen for kreft, og i november skal han stå på stands rundt i hele Lofoten. 3. november er han og foreningen å finne på Ramberg, 10. november i Svolvær og 17. november er det Leknes som får besøk.

FAKTA OM PROSTATAKREFT
Alle menn har en prostata, også kalt blærehalskjertel. Prostatakjertelen ligger under urinblæren og har som oppgave å produsere den væsken som transporterer sædcellene gjennom urinrøret.
Prostatakreft er den kreftformen som rammer flest menn i Norge, i tillegg til å være den største kreftformen totalt.
I år får flere enn 5000 menn i Norge prostatakreft. I 2030 forventes det at 7000 rammes.
Kreft i prostata rammer først og fremst eldre menn og har økt i takt med antallet eldre i befolkningen.
Men også stadig flere yngre menn blir diagnostisert. Omlag én av åtte menn vil få påvist prostatakreft i løpet av livet. Det er fire ganger så mange som på 1950-tallet.
Antall tilfeller øker i alle aldersgrupper, og i 2030 er økningen beregnet til over 40 prosent.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.