Det ble lagt ned blomster til minne om Ahmed, Fadumo og Sadio, som tragisk mistet livet for et år siden. Foto: Johan Tangen

Mintes de avdøde

Skrevet av Johan Tangen
24.08.2020 12:00 - OPPDATERT 24.08.2020 18:02

I dag er det ett år siden tre mennesker mistet livet i en tragisk ulykke i Svolvær.

– Som leder i kriseteamet i Vågan har vi invitert til en høytidelig uhøytidelig markering på ettårsdagen for den største ulykken som har rammet denne kommunen så lenge vi kan minnes tilbake, hvor Fadumo, Ahmed og Sadio tragisk omkom. De jeg ser har kommet er mange av redningspersonellet, politikere, administrasjonen i kommunen, kriseteam, videregående skole, slekt og venner, VIO og kultursenteret. Det er veldig flott å se at så mange kunne ta turen hit for å være med på denne markeringen, åpnet Jan Håkon Juul.

Jan Håkon Juul inviterte til en markering av ettårsdagen til den tragiske ulykken. Foto: Johan Tangen

Politi og brann var representert ved markeringa. Foto: Johan Tangen

Leder for kultursenteret, Mohamed Mansoor Mwanje, kjente de avdøde personlig. Han holdt en tale til de fremmøtte.

– Det er ett år siden, men det virker som denne ulykken skjedde i går. Det har vært vanskelig for oss. Sånn er livet, vi kommer inn, så går vi ut. Men hvordan vi går ut vet vi ikke. Det som skjedde her i fjor var tragisk for oss. Det var et stort sjokk, startet han og fortsatte med å fortelle om de avdøde.

– Ahmed, som alle vet, var pappa til fire barn. Vi visste ikke hvordan de kom til å ta imot beskjeden om at pappa var død. Det var vanskelig for mamma å forklare det for dem. Jeg var selv sammen med Fadumo sine barn samme dag som vi fikk den tragiske beskjeden. Det var veldig vanskelig for dem. Jeg er veldig takknemlig for kriseteamet, politiet og Vågan kommune. Jeg er kjempeglad for at jeg er her i Vågan. Jeg føler at dette er mitt hjem. Dere har gitt oss kjærlighet. Tusen takk til alle, sa Mohamed til en tårevåt forsamling.

Mohamed Mansoor Mwanje holdt tale for de avdøde. Foto: Johan Tangen

Da Mohamed var ferdig kom prest i Svolvær, Peter Shaw Wilhelmsson, frem.

– Kjære alle sammen. Jeg ønsker også velkommen, som vi er vant med å gjøre i både glede og i sorg, ved å ønske alle guds fred og si "assalamu alaikum".

– Det er rart å være menneske når vi er så sterke og fantastiske. Vi har så mange gaver og egenskaper inni oss som er like sterke som solen. Det er like kraftig som et tre som vokser og spirer, hvor fuglene kan bygge sine reder. Livet er fantastisk og hver enkelt av oss er fantastiske. Det har jeg skjønt at også Ahmed, Fadumo og Sadio var. Så er det sånn at ingen av oss lever for seg selv. Det er ingen av oss som skal være alene. Vi skal alle ha en venn. Vi skal alle ha lov til å høre til noen, enten vi er født langt borte, eller ganske nær. Jeg synes det er veldig hyggelig at du sier at du føler du hører til i Vågan. Det er fantastisk å høre. For vi hører til hverandre.

– Det var tre mennesker. Tre fine og sterke mennesker som døde. Det berører alle oss. Det berører til og med meg som ikke kjente dem. Selv om jeg er helt ny i Svolvær, berører det meg. Vi berører hverandre og vi hører til hverandre. Enten vi jobber i kommunen, som lærer, vasker gulv eller er politi. Enten vi er mann eller kvinne, voksen eller ung, så hører vi til hverandre. Jeg kjente ikke Ahmed, Fadumo eller Sadio, men jeg er ganske sikker på at de synes det er fantastisk at vi står sammen i dag og minnes dem, mest fordi vi er sammen. Enten vi er født og kommer fra Norge, eller vi er født i Somalia eller et annet sted, så hører vi til hverandre og er brødre og søstre. Nå må vi fortsette å ta vare på hverandre, sa Peter Shaw Wilhelmssom og avslutta med en bønn.

Prest Peter Shaw Wilhelmsson fortalte at alle hører til hverandre. Foto: Johan Tangen

Da talerne var ferdig gikk ordfører Frank Johnsen frem og la ned en blomsterkrans og sa kort og godt "hvil i fred". Så kom flere og la ned blomster ved kransen og det ble ett minutts stillhet, av respekt for de som mistet livet.

Ordfører Frank Johnsen la ned blomsterkrans ved ulykkesstedet. Foto: Johan Tangen

Flere av de fremmøtte la ned blomster ved kransen. Foto: Johan Tangen

Et helt år har gått siden den tragiske ulykken skjedde. Lokalsamfunnet preges fortsatt sterkt, spesielt de som sto de avdøde nær.

Hvil i fred Ahmed Sheikh Osman Mohamed, Sadio Hussein Jeyladi og Fadumo Ali Sheekh.

Foto: Johan Tangen

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.