Mye vær gir stor snøskredfare

Skrevet av Morten Moe
27.12.2019 20:00 - OPPDATERT 28.12.2019 13:02

Store deler av Vestlandet og Nordland er mest utsatt når lavtrykkene står i kø.

Flere lavtrykk er på vei inn mot landet vårt de neste dagene. Dette medfører at temperaturen stiger og det forventes store nedbørsmengder som regn. Mildværet vil mange steder gå høyt til fjells.

Mye regn og høyere temperaturer medfører at snødekket blir tyngre og stabiliteten minker. Resultatet er at det forventes å gå store våte snøskred. Enkelte veier og insfrastruktur med kjent snøskredproblematikk kan være utsatt. Verst blir det kanskje i varslingsregionen Indre Fjordane som får inn uværet allerede lørdag. I Helgeland og varslingsregionene Ofoten, Salten og Svartisen i Nordland samt Indre Sogn, Voss og Hardanger i sør og vest kommer hovedtrykket av det dårlige været inn søndag. I alle disse regionene øker snøskredfaren til 4-stor.

Vaktleder i Snøskredvarslingen Tommy Skårholen anbefaler alle å holde seg unna skredterreng mens uværet står på.

– For den spesielt interesserte er det bare å dra ut på tur. Velg da en enkel tur uten skredterreng og hvor du slipper å tenke på navigering. Sikten blir nødvendigvis ikke den beste. Ta gjerne på deg skikkelig godt regntøy, sier Tommy Skårholen. 

Det er også viktig å holde seg oppdatert om snøskredfaren på varsom.no der ferske skredvarsler publiseres daglig kl.15.45.