DEBUTSINGEL: Artisten Birri (Brita Skare Malvik) fra Svolvær slipper sin første singel, "Ten Years", fredag 10. mai. Foto: Agnete Brun Foto: Agnete Brun

– Nå er jeg klar for å fortelle mine historier til verden

Skrevet av Eivind Biering Strand
07.05.2019 12:48 - OPPDATERT 07.05.2019 18:02

Nøyaktig tre år etter at hun første gang framførte egen musikk på Trevarefabrikken i Henningsvær, slutter Birri sirkelen med singelslipp og releasekonsert samme sted.

Bak artistnavnet Birri står Brita Skare Malvik, låtskriver og sanger, opprinnelig fra nordmøre, men bosatt i Lofoten og Svolvær de siste 10 årene.
Og nå altså klar med sin første utgivelse, låta “Ten Years”, som slippes på Spotify, iTunes og andre digitale plattformer fredag 10. Mai.
– Jeg både gleder og gruer meg. Men det er fint å starte med ei låt slik at jeg får sjekket responsen, smiler hun.
Låten handler ifølge Birri om utfordringer og motbakker og om lyset i enden av tunnelen.
– Utfordringer i livet kan være tidkrevende å løse. To år for noen, ti år for andre. Hovedbudskapet at det mest sannsynlig blåser over. Det er ei låt om håp. Om å stå på og holde ut.

KJENT FOR SIN STERKE VOKAL
Hun har gjort seg bemerket med sin sterke vokal i en rekke sammenhenger siden hun flyttet til Lofoten. Etter debutkonserten under Lofotjazz i 2017 har hun og bandet høstet flotte tilbakemeldinger fra både publikum og anmeldere etter opptredener på flere festival- og klubbscener i landsdelen. Blant annet delte hun scene og plakat med Unni Wilhelmsen under den tiende utgaven av Elijazzen på Hamnøy ved Moskenes.
Egen musikk har hun skrevet siden tenårene. Det har imidlertid sittet langt inne å framføre eget materiale til andre.
– Det har tatt veldig lang tid å bli klar for det. Jeg har lenge vært fornøyd med å gjøre andres låter og lot dermed mine egne ting havne i skyggen. Det handler også litt om prestasjonsangst og den økonomiske risikoen. Jeg har brukt lang tid på å mote meg opp.
– Men nå ble lysten større enn tvilen?
– Ja, nå kjenner jeg at formidlingsbehovet er sterkere. Jeg har veldig lyst til å fortelle mine historier til verden.

GRADVIS UTPRØVING
Brita forteller at de siste årene med gradvis utprøving av materialet med publikum har gjort underverker for motivasjonen. Hun har allerede en solid mengde låter å lene seg på.
– Når responsen var så god begynte ballen å rulle enda fortere. Til slutt handlet det om å få samlet inn nok penger til å gjøre det.
“Ten Years” ble spilt inn i Store Studio i Bodø i vinter med Are Bredahl Simonsen som produsent. I kjølvannet av singelen ligger det også ei full plate, som blir utgitt på vinyl senere.
– Fortell om prosessen med å overføre låtene dine til plate?
– Stikkordet for meg i innspillingsprosessen har vært organisk. Det skal være levende og de fleste låtene er spilt inn live i studio med fullt band. Jeg er veldig glad i 60-tallsrocken, hvor mange innspillinger ble gjort på samme måte. Jeg føler at det skaper mer energi. Men enkelte låter er mer produsert, så jeg tror det blir ei variert plate, sier hun. 
Birris musikk er bygd på et fundament av country, rock, blues og soul.
– Mitt første favorittband var Rolling Stones, som også står godt plantet i disse sjangrene. I tillegg henter meg mye inspirasjon fra Neil Young og nyere singer/songwriters som Jonas Alaska. 
– Hva inspirerer deg i skriveprosessen?
– Jeg henter det meste fra eget liv. Det er mye terapiskriving, men det er også låter som har blitt til etter jeg har sett et nyhetsinnslag på nyhetene. Av og til er det bare en situasjon eller en annen låt som trigger noe. Mobilen min er full av små lydklipp, setninger, bilder og andre blaff av inspirasjon. Jeg hamstrer og sparer på alt, for plutselig kan det utgjøre rammeverket for en låt.

SELVFINANSIERT PLATEDRØM
Singelen og plata er spilt inn sammen hennes trofaste band, bestående av Øyvind Gjerløw, Christoffer Nicolai Mathisen og Bjørn Sindre Barstrand.
– Det er en utrolig flott gjeng som jeg elsker å jobbe med. Det er fantastisk å finne så god kompetanse lokalt i regionen og jeg har jobbet med nordnorske folk i alle ledd, fra musikken til logo og design.
Brita er allerede godt i gang med å bygge artistnavnet Birri. Innspillingen har krevd både mye tid og penger.
– Men jeg er ganske stolt av at jeg gjør det helt selvfinansiert, uten støtte eller tilskudd, på eget plateselskap, Pebble Records.
– Hvor kommer artistnavnet fra?
– Navnet oppsto på ungdomsskolen. Mine nærmeste venninner har alltid kalt meg Birri og det er spesielt ei venninne som har alltid har vært en stor motivator. Derfor var det riktig å gå for det.

VIL NÅ UT TIL FOLK
“Ten Years” blir lansert med egen musikkvideo, filmet på veien mellom Valberg og Svolvær av Øystein Qviller og Jona Kleinlein, begge elever på Nordland Kunst- og Filmfagskole.
– Vi har planer om å gjøre flere musikkvideoer i tida som kommer, røper hun.
Mens låta og musikkvideoen lanseres fredag 10. mai, blir det releasekonsert med fullt band på Trevarefabrikken i Henningsvær onsdag 15. mai.
– Første gang jeg spilte mitt eget materiale for et publikum var nettopp på Trevarefabrikken under Møljespill for nøyaktig tre år siden. Så på en måte er ringen sluttet.
– Og fremover blir det full satsing?
– Jeg har store ambisjoner, samtidig som jeg er realistisk i forhold til det å være en artist i startfasen. Målet mitt nå er bare å få musikken min ut til folk. Jeg har ingen planer om å slutte å være Birri med det første.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.