Når Norge våkner fra dvalen

Skrevet av Redaksjonen
24.06.2020 07:00 - OPPDATERT 24.06.2020 16:02

LEDER: 12. mars stoppet korona-krisen Norge, Lofoten og Vågan. Det var en dato som kommer til å lyse for all framtid - med negativt fortegn. For det var dagen da landet gikk i sort.

Og i tre måneder har vi levd med en situasjon, der store deler av næringslivet har gått på tomgang mens andre deler, for eksempel turistnæringen, stoppet helt opp.

Resultatet var selvsagt flere hundre permitteringer bare her i lille Vågan. 

Nå er Lofoten i ferd med å våkne fra dvalen, men det er fremdeles langt igjen til vi kan si at næringslivet er oppe og går for fullt igjen. Vi ser at det er bobiler i gatene, og noen turister som vandrer gatelangs, men dette blir sommeren der alle prøver å karre til seg så mye som mulig.

For mange ser med frykt fram mot høsten og vinteren. Reiselivsbedriftene har i mange år nå jobbet for å få internasjonale turister hit hele året. Og de har lykkes. Det har vært en økning hvert eneste år, og etter hvert er det mange bedrifter som har god omsetning i vinterhalvåret.

Det er med andre ord god grunn til å frykte hva som kommer til å skje til høsten, om ikke utlendingene slipper inn i landet. Vi frykter det vil føre til at mange blri sagt opp. Når permitteringsperiodene stopper for de enkelte, er det nokange som ikke har noe annet å gjøre enn å ty til oppsigelser.

Det hjelper selvsagt ikke at våre øverste myndigheter er trege med å komme med reiseråd. Nå er det varslet nye råd inne n20. juli. Det er vel og greit, men da bør det komme råd som strekker seg lenger enn de gjør i dag.

For når bedriftene har begynt å si opp, kan det bli mange som ser seg nødt til å forlate Vågan. Det er kompetanse bedfitene her har brukt år på å bygge opp, som kan være borte over natten.

Nei, gode reiseråd, forlengede permisjoner og økonomiske pakker som treffer bedre, det er hva bedriftene i Vågan trenger nå.