Når tragedien rammer

Skrevet av Morten Moe
20.01.2021 07:00 - OPPDATERT 22.02.2021 10:47

LEDER: Det utenkelige skjedde. Da de to familiene fra Svolvær og Henningsvær med en far og en mor, samt fire barn var samlet til hytte-helg i Risøyhamn på Andøya. Midt på natten begynte det å brenne, og bare faren kom seg ut før flammene tok overhånd.

Tilbake står et helt lokalsamfunn i sorg. Ord strekker ikke til.

Det var fire skolepulter på to skoler som sto tomme da mandagen kom.

Det var arbeidspulter som ikke ble bemannet.

Men oppi alt det triste, er det godt å se at lokalsamfunnet har stilt opp. Det har vært tent lykter ved skolene både i Henningsvær og Svolvær. Skolene ble åpnet for foreldre og elever, kirkene tok over utover lørdag og søndag. Og dette var tilbud som ble flittig brukt både av gammel og ung gjennom hele helgen. Ungdommen hadde behov for å møtes, prates og gråte. Og det ble det både tid og anledning til.

Vågan kommune, som satte krisestab lørdag, skal ha skryt for innsatsen som ble gjort fra den siden. Saklig, nøktern og med gode planer for hva som skulle gjøres når krisen var et faktum. Psykiatere og andre hjelpearbeidere sto klare for å svare på vanskelige spørsmål og sørge for at den umiddelbare stumheten ble tatt vare på.

Men det er viktig at vi ikke slipper opp nå. Det er i de kommende dagene og ukene at det kan bli vanskelig for de som har mistet skolekamerater å beholde fokus. Da er det spesielt viktig at voksenpersoner er der og kan svare på vanskelige spørsmål.

Det er for tidlig å starte spekulasjonene om hva som skjedde denne katastrofale fredagsnatten. I følge etterforskerne til Kripos kan det bli vanskelig å finne brannårsaken i den utbrente tomten. For de som sitter igjen er det viktig å få svar på dette.

Våre dypeste og medfølte kondolanser går til de etterlatte.

[annonse]