Når ulykken først er ute

Skrevet av Redaksjonen
12.06.2019 07:00 - OPPDATERT 12.06.2019 14:02

LEDER: Fredag skjedde det som vi aller helst ønsker aldri skal skje - en ung gutt fikk problemer da han var ute og badet i Madsvannet, og ble værende under vann i over en time før redningsmannskapene fikk ham opp.

Fra det ble gitt beskjed fra hans kamerater til redningsmannskaper var på plass, gikk det bare kort tid. Brannvesen, ambulanse, politi, redningshelikopter fra Evenes og Bodø, SeaKing med redningsdykkere, var på plass så raskt som over hodet mulig.

Det var dykkerne som fant gutten etter en halkvtimes søk i grumsete, mørkt vann. Etter det gikk ferden med ambulansefly til Universitetssykehuset i Nord-Norge, der det ble konstatert at gutten hadde fått kritiske og livstruende skader.

Ennå er situasjonen uavklart, men vi håper på det beste. Våre tanker går til familie og venner av den skadde gutten.

Når ulykken først var ute, registrerer vi at det ser ut til at alle varslingsrutiner og oppfølging ser ut til å ha fungert optimalt i dette tilfellet. Alle etater reagerte kjapt, og Vågan Kommunes kriseteam kom fort i gang og fulgte opp direkte og indirekte.

I ettertid har også skolen hatt samling, både i helgen og ved skolestart tirsdag.

Det kan være på sin plass å minne alle på at det ikke er uten fare å bade i våre tjern på denne årstiden. Det er gjerne varmt i luften, men vannet kan likevel være iskaldt. Det kommer fremdeles smeltevann ned fra fjellene, og det tar gjerne  lang tid før vannene våre har fått noe som ligner badetemperatur.

Ikke minst gjelder dette våre mindreårige, som gjerne ivrer etter å kaste skjorte og kaste seg ut i tjern eller hav. Svømme-undervisningen er dessverre ikke den samme i dag som den voksne generasjonen var vant til

I så måte har politikerne en jobb å gjøre. Vi sier ikke at en ny svømmehall burde ligge i Kabelvåg, men elevene der fortjener å få svømmetimer oftere enn det er tilfelle i dag. Det hadde neppe gjort noe med helgens ulykke, men i Nord-Norge, langs den hardbarkede kysten vår, er det nok et enda større behov for god grunnleggende svømmeundervisning enn det er på Østlandet.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.