Christine Guldbrandsen, Sondre Krogtoft Larsen og Kristian Winther spiller rollene i Narvik. Foto: Nordland Teater

− Dette er en historie vi ikke må glemme

Skrevet av Trine Sivertsen
04.10.2019 19:00 - OPPDATERT 05.10.2019 14:03

Når slutten nærmer seg og oppgjørets time har kommet, hvilke tanker tenker man og hva fokuserer man på? Slik åpner teaterstykket Narvik

Etter premiere i nettopp Narvik, kommer Nordland Teater til Lofoten Kulturhus for å ta oss tilbake til krigen i 1940.

− Det var en strålende premiere, vi er alle godt fornøyde, forteller Johannes Winther Farstad til Våganavisa på telefon fra Narvik dagen etter premiere.

− HERLIG PREMIERE
− Vi hadde de første møtene om forestillingen for godt over 2 år siden, og det er fryktelig mye arbeid som har gått inn til premieren. Det var en herlig kveld, og både originalforfatter og -komponist var tilstede.

Winther Farstad er opprinnelig fra Svolvær, men er nå basert i Oslo. Han har vært musikalsk leder for Nordland Teaters storsatsning på Narvik, som opprinnelig ble skrevet av Lizzie Nunnery, og vant «Best New Play at the UK Theatre Awards 2017».

Johannes Winther Farstad er en kjent kulturpersonlighet i Vågan. Her fra Disney-Paraden til Svolvær Musikkforening tidligere i år. Nå kommer han tilbake til Svolvær med forestillingen Narvik med Nordland Teater. Foto: Eivind Biering-Strand

HANDLER OM ENKELTSKJEBNER
«Hitler led sitt første nederlag i slaget om Narvik. Norske og allierte styrker gjenerobret byen etter harde kamper, før krigens gang førte til at man oppgav Narvik. En av soldatene som dro, en ung gutt fra Liverpool, måtte ikke bare forlate Norge, men også sitt liv kjærlighet, en ung norsk jente.»

− Kim Sørensen er en utrolig spennende regissør, og han selv sa at dette er den kuleste forestillingen han har regissert - det synes jeg er god nok grunn til å ta turen!

Winther Farstad kan fortelle at forestillingen handler i større grad om enkeltskjebner. Hva skjer når man opplever krig og splittelse, og kjenner døden nært på seg?

− 2. verdenskrig er jo mye nærmere oss i et historisk perspektiv enn man tar seg selv i å tenke. De som opplevde det er i ferd med å gå bort, og dette er en historie vi ikke må glemme. Vi må ta vare på den, og forhindre at slikt kan skje igjen.

AKTUELL PÅ TVERS AV GENERASJONER
Winther Farstad kan fortelle at forestillingen er like aktuell og interessant for både ungdom, voksne og eldre. Man kan følge med på historien, observere det visuelle som foregår på scenen, eller nyte musikken.

− Dette er ei forestilling for absolutt alle. Vi har lagt mye arbeid inn i å lage en pen audiovisuell forestilling, og jobbet mye med lyddesignet. Det er selvfølgelig mye fin musikk, ler han.

Nordland Teater startet turnéen sin i Narvik, og skal innom både Harstad og Sortland før turen går til Svolvær. Etter det skal de fortsette rundt i Nordland.

− Det er en omfattende turné, og jeg gleder meg til å se hvordan det står til på de ulike kulturhusene rundt omkring, avslutter han.

HVOR: Lofoten Kulturhus
NÅR: Mandag 7. oktober klokken 19.00

Av: Lizzie Nunnery
Musikk: Vidar Norheim og Martin Heslop
Oversettelse: Ragnar Olsen
Regi: Kim Sørensen
Musikalsk leder: Johannes Winther Farstad
Scenografi og kostyme: Gjermund Andresen
Lysdesign: Øyvind Wangensteen
Musikalsk preproduksjon: Johannes Winther Farstad og Fredrik Baden
Med: Christine Guldbrandsen, Sondre Krogtoft Larsen og Kristian Winther
Musikere: Johannes Winther Farstad og Kari Nesdal Sandnes

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.