Kunstnerne bak «Nordlandsfart 19». Foto: Privat

«Nordlandsfart 19» på Svolvær Kunstforening

Skrevet av Trine Sivertsen
11.10.2019 17:00 - OPPDATERT 12.10.2019 09:32

Lørdag 19. oktober åpner utstillingen «Nordlandsfart 19» på Svolvær Kunstforening. Dette er fjerde gangen de fem kunstnerne gjennomfører prosjektet.

Utstillingen hadde sin offisielle åpning i Harstad før den nå kommer til Svolvær, og det er kunstnerne Aud Bækkelund, Birgit Eide, Gunvor Olsen, Ida C. Helland-Hansen og Torill Brosten som går sammen for prosjektet.

TEKSTIL I BUNNEN
De fem kunstnerne studerte tekstil sammen på Statens høgskole for kunsthåndverk og design. Prosjektet «Nordlandsfart» har blitt gjennomført 3 ganger tidligere, første gang i 1989, og har blitt gjennomført hvert 10. år siden. 

− Vi har samme utgangspunkt og tekstilinteressen i bunnen, men etter skolen har vi alle utviklet oss ulikt, og hatt forskjellige kunstkarrierer, forteller Torill Brosten til Våganavisa. 

Verkene «Bortover», «Utover», «Oppover» av Torill Brosten.

PREGES AV SAMME INNTRYKK
Selv om utstillingen ikke har et planlagt overordnet tema, forteller Brosten at når de setter sammen verkene sine, passer de ofte svært godt sammen.

− Vi har ikke samarbeidet, men når vi satte opp utstillingen i Harstad så vi at det har en slags felles referanse, alt henger sammen. Det er spesielt å se 30 år etter endt skolegang at det skjer. Vi er jo i samme generasjon og får mye av de samme inntrykkene når vi følger med i verden, forteller hun.

OPPLEVES DER OG DA
«Nordlandsfart 19» kan må mange måter alt kobles til vann. Ting som flyter i vannet, mangel på vann, smelting av is - alt som skjer i naturen. Og Brosten understreker at alle verkene skal oppleves som de er.

− Forandringene i miljø er et stort tema som aldri blir uaktuelt. Verkene vi stiller ut opplever man når man går inn, det er ikke noe mer hokus pokus enn det, og man trenger ikke å lese seg opp på noe for å forstå kunsten. Det skjer der og da.

Kunstnerne er dessverre ikke tilstede til åpningen i Svolvær, men håper den blir godt mottatt, slik den ble i Harstad.

Utstillingen åpner lørdag 19. oktober klokken 15.00, og vil videre være åpen lørdager og søndager fra 12.00 til 15.00 fram til 10. november. Svolvær kunstforening sine lokaler ligger i Sjømannsgata.

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.