Vi tok turen til Kabelvåg Menighetshus for å overvære korøvelsen med Våghals til kabareten. Foto: Trine Sivertsen

Nordnorsk visesang på sitt beste

Skrevet av Trine Sivertsen
06.02.2020 09:00 - OPPDATERT 06.02.2020 13:02

Dag Kajander skrev den første melodien til Hans Linds dikt fra «Nordlandsviser» i 1982. I 1999 kom CDen som har gitt utspring til kabareten «Feskarliv anno 1900». 22. februar skal forestillingen igjen settes opp, denne gang på Lofoten Kulturhus. Vi tok turen på øvelse med aktørene.

Hans Lind er et nok så ukjent navn for de fleste. Lind ble født på Bleik i 1866, og var eldstemann i en søskenflokk på sju. Før hans død i 1935 ga han ut diktsamlingen «Nordlandsviser» i 1910.

Her beskriver han armoden og det harde livet til feskarbonden og hans familie like etter 1900 tallet. Diktene tar også for seg gledene, samholdet, håpet og drømmene til fiskarkona og ungene.

− Dette va ei tid det verkelig va feske i Lofoten, forteller Dag Kajander når han forteller kabaretens historie til koret Våghals.

Stemmer varmes opp, det rotes i noter. Det er noe spesielt når stemmene begynner å harmonere. Øvelsen er i gang.

− Det va jo nokså veldig flott dettarn her, smiler Dag Kajander til koret.

− Den kommer vi tell å klar fint, roper en ut. Det er en fantastisk stemning i Kabelvåg Menighetshus denne onsdags kvelden. Det er vinterstorm ute, og kanskje litt gulvkaldt, men her inne varmer stemmer i harmoni opp med de kjære tekstene og melodiene.

Kabareten «Feskarliv anno 1900» tar for seg livet til fiskerbonden på begynnelsen av 1900 tallet gjennom et år. Det starter om høsten med utrustningen til Lofotsesongen. Fiskerne handlet på krita og oppgjøret skulle følge etter endt sesong. Juleforberedelser og «brev heimana» med alle formaninger og «Lofotbrev». Storm og sjyvér. Innsiget som reddet noe av sesongen.

− Men aldri nok tel å gjøre opp skylda hos kjøpmannen som bare vokste mot neste sesong, skriver Kajander om diktene han har satt melodier til.

Dette er nordnorsk visesang på noe av sitt beste, dette er historie vi aldri må glemme - historia om de som karra seg rundt for å bygge denne landsdelen, plassen vi kaller «heim».

Dag Kajander skrev den første melodien til et av diktene allerede i 1982. I 1999 kom CDen «Feskarliv anno 1900» hvor denne forstillingen har sitt utspring. Kabareten ble satt opp første gang på Arbeideren i Kabelvåg tilbake i 1999.

Med seg på scenen med Dag Kajander har han Våghals, samt et innslag fra Vågakallene. I kveldens band finner vi Simen Vangen på trommer, Markus Dvergastein på gitar, Øyvind Gjerløw på bass og Terje Brun på trekkspill.

Det ryktes om både flotte kostymer, og til og med litt dans på scenen denne kvelden.