Illustrasjon: Windy.com

Nytt lavtrykk på tur

Skrevet av Morten Moe
14.02.2020 13:00 - OPPDATERT 14.02.2020 19:02

For et massivt lavtrykk ligger nå ute i Atlanterhavet og er på tur inn mot kysten.

Akkurat nå ligger lavtrykket rundt 930 millibar, altså langt lavere enn det som ga Widerøe store problemer denne uken. Det har plassert seg sør for Island og er på tur vestover, og kan gi lave trykk når det når land. Nå er imidlertid Widerøe oppmerksom på at dette kan bli et problem, og de aller fleste forventer at selskapet har prosedyrer for beregning av lufttrykk om de skulle bli rammet av dette problemet igjen.

Om du tenker deg ut i terrenget for å gå på ski, kan lørdag bli den beste dagen sammen med familien i marka. Temperatur akkurat under null grader, et lett dryss av nedbør på ettermiddagen i form av snø og lett bris fra øst.

Søndag stiger temperaturen og nedbørsmengdene. Om Yr.no har rett, kan vi vente oss fem millimeter nedbør på ettermiddagen i form av sludd eller regn og liten kuling.
Da ser det bedre ut utover i neste uke, med lite nedbør og labere vindstyrke.

Det lave trykket kan føre til høyere vannstand enn normalt, men siden månen er på tur ned, vil ikke den ha like stor innvirkning på nivået.

Når det gjelder skredfarevurdering, skriver Varsom.no at vindøkning fra SV-NV og fortsatt snøbyger forventes å føre til stor vindtransport av både nysnø og snø fra tidligere i uka. Fokksnøflak vil mange steder legge seg over løsere nysnø og være ustabile. Der vinden har dannet fokksnøflak kan skred løses ut av en enkelt skiløper. Det er størst fare for å løse ut skred der fokksnølaget er tynt og/eller mykt.
De har satt farevarsel tre fredag, og synkende til to lørdag.