KLAR FOR FEIRING: Folkeaksjonen er ti år i år, men det betyr ikke at kampen er avsluttet for Odd Arne Sandberg & co. (Arkivfoto)

Oljeaksjonistene feirer 10 år

Skrevet av Morten Moe
10.01.2019 20:00 - OPPDATERT 11.01.2019 07:01

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har rukket å bli ti år. Og det skal feires.

17. januar er det ti år siden Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja ble stiftet i Svolvær.

– Dette kan med rette kalles Davids kamp mot Goliat. Med forholdsvis små midler har vi klart å demme opp for massive kampanjer fra svært ressurssterke krefter med Statoil i spissen, sier Odd Arne Sandberg, som er leder i folkeaksjonen, i en pressemelding.

– VARIG VERNESTATUS ER MÅLET
– Store annonsekampanjer i alle verdens media, påkostede konferanser og stadig mer utspekulert argumentering har falt på steingrunn.  Folkeaksjonen har gjennom å vise til blant annet Havforskningsinstituttets råd vist til fiskernes erfaringer med seismikkskyting og arealkonflikt, pekt på forurensningsfare og klimautfordringer, og nådd fram til et stadig større flertall av befolkningen. Målet er at områdene får en varig vernestatus fra petroleumsvirksomhet. Dette er stadig nærmere en realitet, mener Sandberg.

AKSJONENS HISTORIE
I 2009 var presset fra oljeindustrien for å få slippe til i de produktive å sårbare havområdene våre økende. Lovader om tusenvis av arbeidsplasser, gode sameksistensvilkår, verden skulle reddes  og garantier  minimal risiko for oljeutslipp ble solgt inn til stortingspolitikere, lokalpolitikere og næringsdrivende.  Da lå alt klart for å starte en åpningsprosess med konsekvensutredning.
Men i Lofoten, Vesterålen og Senjaregionen var skepsisen stor, særlig blant fiskere. Fiskeriorganisasjonene  var og er helt klare på at det ikke er plass for petroleumsvirksomhet på den smale sokkelen og rådene fra  havforskningsinstituttet var også entydige. Disse havområdene er særlig verdifulle og må vernes fra oljevirksomhet.
Den landsomfattende Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja ble dannet på dette grunnlaget. Strategien har vært godt organisasjonsarbeid, god alliansebygging og systematisk jobbing med å spre kunnskap.  Særlig har folkeaksjonen hatt fokus på å imøtegå elendighetsbeskrivelsen oljelobbyen har kjørt på  hele tiden. Vi har bidratt til å formiddel muligheter og optimisme uten olje.
Folkeaksjonen har sammen med flere andre miljøorganisasjoner  og politiske parti og lykkes i å holde petroleumsvirksomheten unna våre mest produktive havområder . Det er en vanvittig stor seier som vi skal feire i hele 2019.

– Feiringen vil foregår gjennom hele året. Med vardebrenning, mobilisering til 1 maiarrangement, folkefest og mobilisering mot kommende valg, lover Sandberg.
 

Debatt
Våganavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.